Historisch brons voor Broos: 'De toekomst van Zuid-Afrika ziet er stralend uit'

Historisch brons voor Broos: 'De toekomst van Zuid-Afrika ziet er stralend uit'

11 februari - 08:30 Laatste update: 22:15
8

Hugo Broos heeft weer een stukje voetbalgeschiedenis geschreven. Met Zuid-Afrika pakte onze landgenoot brons op de Afrika Cup. VoetbalPrimeur.be vat de reacties uit Afrika over de knappe prestaties samen.

In 2017 won Broos met Kameroen de Afrika Cup. Nu bracht hij het brons naar Zuid-Afrika. Na strafschoppen haalden de Bafana Bafana het van Congo. Na 90 minuten spelen stond de 0-0 nog altijd op het bord. Strafschoppen beslisten over het brons. Elia Meschack, die RSC Anderlecht ooit nog liet schieten voor Young Boys miste de beslissende penalty waarna Broos de schouders op mocht. Tijdens de strafschoppenreeks liet ook Chancel Mbemba (ex-RSC Anderlecht) een strafschop onbenut. Joris Kayembe (KRC Genk) trof wel raak vanaf elf meter. 

Bij de voorbije acht edities was Zuid-Afrika er vier keer niet bij. Een keer overleefde het de groepsfase niet en twee keer kwam het niet verder dan de kwartfinales. Mede dankzij Broos pakten de Bafana Bafana een medaille. Het was voor de eerste keer in 24 jaar dat Zuid-Afrika nog eens op het podium stond van de Afrika Cup. De fans lopen dan ook weg met Broos na het succes.

Ook in de Afrikaanse media is er lof voor Broos. Sports24Ghana noemt Broos 'een gamechanger'. 'Zuid-Afrika had met deze ploeg weinig kans om iets te behalen, maar zijn indrukwekkende veranderingen, maakten het verschil in Ivoorkust om op weg naar het brons grootmachten te verschalken.'

Timeslive zag dat Broos voor de match al goed omging met tegenslagen. Zo kon hij geen beroep doen op onder meer Percy Tau (ex-Union, –Club Bruggen en –RSC Anderlecht). 'Hij koos opnieuw vooral voor spelers uit de eigen competitie. Nu Broos verder gaat als bondscoach is het uitkijken of hij blijft geloven in jonge spelers. Dit was alvast het indrukwekkendste optreden van Zuid-Afrika van de laatste 24 jaar op het toernooi.'

'De toekomst van het Zuid-Afrikaanse voetbal ziet er stralend uit', schreef Daily Maverick. 'Het Zuid-Afrika van Broos was een van de verrassingen van het toernooi. Zuid-Afrika verlaat het toernooi heel anders dan een maand geleden bij de start werd verwacht. Het is nu een team met zelfvertrouwen. Een team met een persoonlijkheid. En nog belangrijker: een team met een toekomst. Er is iets om op te bouwen richting de volgende Afrika Cup en de Wereldbeker in 2026.'

Broos zelf bleef kalm na het behalen van het brons op de Afrika Cup met Zuid-Afrika. "Na de match tegen Nigeria zei ik al dat ik trots was op het team. Ik denk dat nu iedereen kon zien waarom ik zo trots op mijn spelers ben. We waren misschien niet meer fris, maar we toonden wel de juiste mentaliteit."

Bij Zuid-Afrika heeft Broos nog een doorlopend contract. "Ik heb nog een verbintenis van twee jaar. De voetbalbond van Zuid-Afrika beslist over mijn lot, maar ik ben blij in mijn huidige positie."