'Recordverlies Antwerp, nooit eerder ging een Belgische ploeg dieper in het rood'

'Recordverlies Antwerp, nooit eerder ging een Belgische ploeg dieper in het rood'

3 februari - 12:02 Laatste update: 12:09
26

Royal Antwerp FC boekte in het afgelopen Jupiler Pro League seizoen van 2022-2023 een recordverlies van -46.412.414 euro. Nooit eerder was er een Belgische club die zo veel verlies leed, weet Het Laatste Nieuws. Voorzitter Paul Gheysens houdt de club overeind via zijn financiële inspanningen.

Antwerp boekte dit verlies in het sportieve successeizoen waarin de Jupiler Pro League werd gewonnen en de Croky Cup werd binnengehaald. Een belangrijk gegeven aan het verlies van ruim -46 miljoen euro is dat Antwerp in dat seizoen nog geen inkomsten kende voor de sportieve successen.

De kosten van Antwerp liepen sterk op door de fikse premies, lonen en bezoldigingen. De bedrijfsopbrengsten van Antwerp verhoogden ook, maar in mindere mate dan de kosten. Uit de jaarrekening is gebleken dat er bij Antwerp in december nog een kapitaalsverhoging van 46,8 miljoen euro plaatsvond.

De financiele steun van Gheysens aan Antwerp is meer dan nodig. De kortlopende schulden van Antwerp bedragen 66 miljoen euro. Voor aankomend seizoen wordt er financieel beter weer verwacht voor The Great Old. Vooral door de 30 miljoen aan inkomsten vanuit de Champions League en de verkoop van onder meer Gaston Avila aan Ajax en Arthur Vermeeren Atlético Madrid. Volgens transfermarkt leverde Avila 12,5 miljoen euro op en Vermeeren 18 miljoen euro.