Vijf lessen uit speeldag 21: Union loopt (weer) weg en nog zes minuten over

Vijf lessen uit speeldag 21: Union loopt (weer) weg en nog zes minuten over

22 januari - 14:00 Laatste update: 24 januari - 09:45
3

Na een maandje afwezigheid is de Jupiler Pro League herbegonnen. Dat gebeurdenaar traditie met het nodige spektakel en enkele verrassende uitslagen! VoetbalPrimeur.be helpt je om het Belgische voetbalweekend te fileren in vijf kernachtige vaststellingen.

Union loopt (weer) weg
Wie gedacht of gehoopt had dat de koploper zich zou laten vangen na haar winterslaapje, kwam (nog maar eens) bedrogen uit. Union Saint-Gilloise bestendigde haar erg vruchtbare puntenoogst van 2023. Tegen Sint-Truiden legde het allerminst haar overtuigendste prestatie op de mat, maar zoals zo vaak vonden de Brusselaars een andere manier om de zege over de streep te trekken. Ook stilstaande fases en een overvloed aan wilskracht zijn immers legitieme wapens in het voetbalspel. Balen voor STVV, dat in het ultieme slot net wat te weinig overlevingsdrang kon voorleggen. Daartegenover stonden enkel lachende gezichten bij Union, zeker gezien het puntenverlies van een heleboel dichte achtervolgers.

Improviseren is een kunst
De schaduw der afwezigen reikt niet overal even lang, maar is ook niet overal even donker. Neem nu De Buffalo’s. Door de Afrika en Asian Cup waarschuwt Hein Vanhaezebrouck al weken voor een terugval in januari. Die onheilspellende woorden lijken nu uit te komen. Na de bekeruitschakeling volgde een ontnuchterende thuisnederlaag tegen KV Mechelen (1-2). Dat uitgerekend Brian Agbor, de vervanger van Tsuyoshi Watanabe, in de fout ging, maakte het extra pijnlijk. Toch kan het ook anders. Mark van Bommel moest evenzeer verschillende sleutelpionnen missen, hoofdzakelijk door blessureleed. De Nederlander loste dat op met de glimlach, een gewijzigd spelsysteem en invalbeurten van enkele youngsters. Zo kan het dus ook …

Het ene trainersdebuut is het andere niet
Trainers kan je nu eenmaal niet vergelijken, dat maakte de vorige alinea al duidelijk. Op Sclessin beleefden zaterdagavond twee nieuwkomers hun vuurdoop. Nu ja, anderhalve eigenlijk, want Ivan Leko kennen we natuurlijk al als onze broekzak. Vooraf had de Kroaat vertrouwen gepuurd uit de winterstage. Standard dwong alvast meer kansen af dan voor Nieuwjaar, maar bleef finaal toch weer met lege handen achter. En dus ging Freyr Alexandersson met de pluimen lopen. Het was voornamelijk overleven voor KV Kortrijk, maar daar maalt werkelijk niemand om als je zo weer onder de mensen komt in de stand.

Jan Breydel danst de samba
Geduld loont, vraag dat maar aan Igor Thiago. Vlug afgeschreven in zijn eerste maanden bij Club Brugge, maar intussen de onvervalste aanvalsleider. In december jaste de Braziliaan er liefst zeven (!) in en ook 2024 is uitstekend van start gegaan. Wie knikkerde de rivaal uit Gent uit de beker? Thiago. Wie wist Sinan Bolat twee maal te grazen te nemen? Drie keer raden … De terugkeer van Rik De Mil mag dan wel warm verlopen zijn, stiekem hoopte de Westelse coach uiteraard op puntengewin. De diepe spits van Club dacht daar anders over.

Nog zes minuten over
De eerste speeldag uit het nieuwe jaar kende een verwarrend einde. Of beter gezegd: kende simpelweg nog géén einde. In RWDM-KAS Eupen gingen beide ploegen naar binnen met nog een zestal minuten op de klok. Geen overdreven staaltje theater van scheidsrechter Nathan Verboomen, maar gewoon de correcte toepassing van het (vernieuwde) reglement, als tegengif voor de steeds terugkerende onlusten bij supporterskringen. Tenenkrommend is het, temeer omdat de harde kern van RWDM de actie vooraf al doodleuk had aangekondigd. Woensdagnamiddag worden de laatste zes minuten (plus blessuretijd?) hervat achter gesloten deuren. Niet langer tragikomisch, maar enkel tragisch.