Afrika/Asian Cup op tv: wie zoekt, die vindt, vooral Congolese en Marokkaanse fans

Afrika/Asian Cup op tv: wie zoekt, die vindt, vooral Congolese en Marokkaanse fans

16 januari - 12:30 Laatste update: 17 januari - 09:30

De strijd om de Afrika Cup of Nations en de Asian Cup 2023 is intussen volop losgebarsten. Beide landentoernooien staan steevast garant voor spektakel, maar dezer dagen is het niet altijd meer zo eenvoudig om de wedstrijden op televisie te volgen. VoetbalPrimeur.be zet je graag een eindje op weg.

Afrika Cup
Laat ons meteen met de (slechte) deur in huis vallen: op de Vlaamse tv-kanalen valt geen seconde van de Afrika Cup mee te pikken. Wie het toernooi op de voet wil volgen, zal dus creatiever uit de hoek moeten komen. Vroeger bracht Eurosport nog elke partij in de Belgische en Nederlandse huiskamers binnen. Dat is echter verleden tijd, al kan je op hun website wel nog samenvattingen vinden.

Gelukkig zijn er ook oplossingen. Eén daarvan wordt aangereikt door onze Waalse vrienden. RTBF heeft namelijk de rechten op de wedstrijden van twee landen opgekocht, namelijk DR Congo en Marokko. Dat is uiteraard geen toeval, gezien de vele Belgen die roots hebben in die landen. Van de groepsfase tot aan een mogelijke finale kunnen liefhebbers van Congo en Marokko op RTBF terecht. Zo is er woensdagavond Marokko-Tanzania (18u) gevolgd door Congo-Zambia (21u).

Ook op de BBC kan je terecht. De Britse openbare omroep zal tien wedstrijden uitzenden, waaronder de openingswedstrijd en de finale. Verder kan je in deze tijden uiteraard ook op het internet terecht. Op de officiële website van de AFCON vind je van elke wedstrijd de hoogtepunten.

Asian Cup
In vergelijking met de Afrika Cup is het voor beeldmateriaal van de Asian Cup nóg meer zoeken naar een speld in een hooiberg. In Vlaanderen is het toernooi in ieder geval nog nooit op televisie gekomen. Dat is ook voor deze editie niet het geval. Online kan je wel terecht. De organisatie heeft namelijk een YouTube-kanaal waar je alle matchen live kan volgen. Op datzelfde kanaal verschijnen ook samenvattingen van een viertal minuten per wedstrijd.