Henderson-gekte bij Ajax: 'tax resident' maakt Nederlandse club niet kansloos

Henderson-gekte bij Ajax: 'tax resident' maakt Nederlandse club niet kansloos

12 januari - 14:44

Een spraakmakend gerucht van deze transferperiode is de interesse van Ajax in Jordan Henderson. Het leidde om meerdere redenen tot veel verbazing, maar hoe haalbaar is een transfer van de voormalige Liverpool-captain naar Amsterdam daadwerkelijk? VoetbalPrimeur duidt de situatie.

Henderson speelt sinds afgelopen zomer bij Al Ettifaq. Na een halfjaar heeft de 33-jarige controleur genoeg gezien en wil hij vertrekken. Zowel het voetbal als de manier van leven in Saudi-Arabië bevalt hem naar verluidt niet.

'Tax resident'
Toen de vertrekwens van Henderson uitlekte, werd hij direct gelinkt aan een terugkeer naar de Premier League. Een stap naar zijn vaderland zou om vele redenen logisch zijn, de schoen wringt alleen bij het financiële plaatje. In Engeland wordt hij tot komende zomer aangemerkt als 'tax resident'. Spelers die binnen één belastingjaar weer terugkeren naar Engeland, moeten 47 procent van hun salaris afstaan aan de Engelse overheid.

Als Henderson dit wil ontlopen, moet hij zijn heil dus buiten Engeland gaan zoeken. Mede om die reden is het niet vreemd dat Ajax, dat zoekt naar een ervaren controleur, uitkomt bij de 81-voudig international van The Three Lions

EK 2024
Het aankomende EK zal ook door het hoofd van Henderson spoken als hij de definitieve keuze maakt voor zijn toekomstige club. De Engelsman wil graag mee met de ploeg van bondscoach Gareth Southgate en daar lijkt hij meer kans op te maken als hij zich op de Europese velden laat zien. Het middenveld van Engeland is druk bezet en dus spant het erom voor de ervaren Henderson.

Bij Ajax is speeltijd bijna gegarandeerd voor Henderson. In Amsterdam snakt trainer John van 't Schip naar een ervaren leider op het middenveld. Bij Liverpool wordt hij nog altijd geroemd om zijn kwaliteiten, maar ook om zijn rol als leider. Henderson was niet voor niets captain in een elftal met geboren leiders als Virgil van Dijk en James Milner.

Obstakels
Toch lijken er ook nog twee grote obstakels die Henderson bij Ajax weg kunnen houden. Punt één is het financiële plaatje. Henderson ontvangt in Saudi-Arabië een megasalaris en daarom is een huurperiode niet mogelijk. Al Ettifaq wil bij een huurdeal dat Ajax het gehele salaris overneemt en dat is niet realistisch voor de Amsterdammers. Wanneer Henderson voor Ajax kiest, zal hij sowieso flink inleveren. Naar verluidt strijkt hij in het Midden-Oosten minimaal vijftien miljoen euro per jaar op.

Het andere struikelblok is de interesse uit andere landen. Ajax zou niet de enige kaper op de kust zijn. Henderson is volgens buitenlandse media al aangeboden bij clubs uit Duitsland, koploper Bayer Leverkusen wordt al genoemd als geïnteresseerde club. Ook Newcastle United wil de middenvelder inlijven, maar een overstap naar The Magpies lijkt niet te gaan gebeuren. Behalve dat Henderson tax resident in Engeland is, heeft hij de jeugdopleiding van aartsrivaal Sunderland doorlopen. 

'Muziek in de oren bij Liverpool's leider'
Verschillende media door heel Europa hebben zich al uitgelaten over de interesse van Ajax in Henderson. Zo wordt er al gezegd dat Ajax gebruikt wordt door het management van de Engelsman, om zo een stap naar een andere topcompetitie te kunnen realiseren. Andere clubs zouden daardoor meer druk kunnen voelen en het tempo in de onderhandelingen kunnen opschroeven. Andere media denken weer dat Ajax een erg goede kans maakt, omdat de interesse vanuit Amsterdam Henderson als 'muziek in de oren' zou klinken.

Liverpool-trainer Jürgen Klopp reageerde onlangs zelf op de geruchten dat Henderson het niet naar zijn zin zou hebben in Saudi-Arabië. De coach kent hem als één van de besten uit de voetballerij, maar een terugkeer naar Liverpool is volgens hem nog niet aan de orde. "Hij heeft mij nog niet gebeld daarover. Onlangs hebben we wel gesproken, maar niet over die situatie. Dus ik heb daar niets over te zeggen." Klopp was bij het afscheid van Henderson afgelopen zomer erg lovend over zijn 'leider'.

In de komende weken wordt duidelijk of Ajax de komst van Henderson daadwerkelijk voor elkaar kan krijgen. In de internationale media wordt de mogelijke deal al het 'wonder van Ajax' genoemd. De fans van de Amsterdammers zien een stap in ieder geval zitten, dus nu is het aan de clubleiding om de onderhandelingen vlot te trekken en tot een done deal te komen.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.