De winterse aankoopwensen van Union Saint-Gilloise

De winterse aankoopwensen van Union: in elke linie ontbreekt er één in januari

10 januari om 15:00

De start van een nieuw jaar, dat betekent gelukwensen van alles en iedereen. Bij de Belgische topclubs is dat niet anders. Aangezien de wintermercato is aangebroken, gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar hun transferwensen. In deze tweedelige reeks komen mogelijke aanwinsten aan bod. Vandaag: Union Saint-Gilloise.

Statistieken Union na 20 speeldagen
Positie: 1e
Punten: 48
Doelpuntensaldo: 44-20

Samenvatting
Laat het voor eeuwig en altijd een wijze les wezen: schrijf Union Saint-Gilloise niet af. Na een brede uitstroom aan topmateriaal op de zomermarkt leken de mooiste jaren (eventjes) achter de rug te liggen. Niets blijkt minder waar! Integendeel, ook 2024 is de traditieclub ingedoken als titelfavoriet. Alexander Blessin hanteert zijn eigen penseel, maar zijn werk oogt even fris en onverzettelijk als dat van voorgangers Felice Mazzu en Karel Geraerts. De verwezenlijkingen zijn zelfs straffer dan ooit tevoren. Herfstkampioen, Europese overwintering, meeste gemaakte doelpunten, op één na minst gevloerde verdediging (na Club Brugge) … Op een valse noot tegen KV Mechelen na (4-0) konden enkel de absolute topploegen af en toe eens hun voet naast Union zetten. Maar er helemaal overheen? Dat zullen ze in 2024 moeten bewijzen.

Aankoopwensen
Net als een heleboel andere clubs kijkt Union de maanden januari en februari met een enigszins bang hartje tegemoet. Niet alleen is het programma tjokvol geduwd (liefst tien officiële wedstrijden), bovendien hebben enkele sterkhouders hun valiezen gepakt voor Afrika of Azië. In elke linie heeft Alexander Blessin een cruciale pion te vervangen: Koki Machida (Japan), Jean-Thierry Lazare (Ivoorkust) en - last but not least - Mohamed Amoura (Algerije). Zij zijn dus op z'n minst in januari onbeschikbaar. Daarnaast rijst de vraag hoe dat trio zal terugkeren, aangezien zij ook voor Nieuwjaar al veel fysieke arbeid hebben geleverd.

Moet Union dan vervanging gaan zoeken? Vooral achterin lijkt dat aangewezen. Machida speelde zowat alles van augustus tot december. Met Fedde Leysen en Ross Sykes lopen er nog twee opties rond in het Dudenpark, maar zij hebben weinig wedstrijdritme en kunnen beter vanop rechts uit de voeten, terwijl Machida de meest linkse pion is in de driemansachterhoede. Op het middenveld zou Noah Sadiki wat vaker in de basis verwacht kunnen worden. Hij was een aangename verrassing in de eerste seizoenshelft.

Blijft over: de kwestie-Amoura. Tot dusver was de Algerijnse sensatie natuurlijk van goudwaarde voor Union. Zijn onvoorspelbaarheid en snelle benen zullen zeker gemist worden, maar de aanvalslinie lijkt voldoende gestoffeerd om dat gemis (even) op te vangen. Naast Gustaf Nilsson zullen nu Kevin Rodriguez en/of Dennis Eckert Ayensa moeten opdraven. Zij toonden de voorbije alvast dat ze eveneens het doel weten staan.