Clement wikt en weegt competities: Ik denk dat we met Rangers van Union winnen

Clement wikt en weegt competities: "Ik denk dat we met Rangers van Union winnen"

16-12-2023 10:55
9

Philippe Clement beleeft geweldige wittebroodsweken bij Rangers FC. Sinds onze landgenoot het roer overnam, heeft de grootmacht uit Glasgow nog geen enkele keer verloren. Vanzelfsprekend heeft hij het er prima naar zijn zin, zeker in vergelijking met zijn tijd bij AS Monaco.

Rangers versus Monaco, er lijken weinig clubs waartussen het verschil zo hemelsbreed is. Op het vlak van weer zat Clement misschien beter bij zijn oude werkgever, maar de temperatuur binnen de clubs is net omgekeerd. Terwijl in het karig bezette Stade Louis II nauwelijks opwinding viel te merken, staat Ibrox bekend als één van dé voetbaltempels ter wereld. Zijn anonieme leven in Monaco heeft Clement dan ook moeten opgeven. "Hier is iedereen voetbalgek. Die passie van de mensen voor het voetbal heb ik nergens meegemaakt", vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

In die mate zelfs dat Rangers ook op verplaatsing eigenlijk een gevoel van een thuiswedstrijd opwekt. "7 à 8.000 supporters gaan mee op verplaatsing", schat Clement in. Uiteraard staan de matchen op eigen grond nog een stapje hoger aangeschreven. Het mythische Ibrox heeft ook Clement verleid. "Het is indrukwekkend hoe de traditie nog bewaard is gebleven. Het ziet er allemaal nog gloednieuw uit, ondanks dat het zo oud is."

Die fantastische sfeer en beleving is niet het enige verbeterpunt ten opzichte van zijn Monegaskische periode. Nu hoeft Clement bijvoorbeeld niet langer in het Frans, maar in het Engels te communiceren, een taal die hij beter beheerst. Zo kan hij meer nuances leggen. "Meer to the point." Daarnaast is er nog een verschil. "De mentaliteit van hier ligt ook dichter bij mijn mentaliteit. Het zijn werkers", beseft de ex-trainer van onder meer KRC Genk en Club Brugge.

Winnen van Union
Ook de tegenstand in de Schotse Premiership heeft Clement al aangenaam verrast. Nochtans staat de competitie al jaren te boek als een tweestrijd tussen Celtic FC en Rangers, waarbij de rest er nauwelijks aan te pas komt. Volgens Clement is het algehele niveau echter "vergelijkbaar" met dat van de Jupiler Pro League. "Ik denk wel dat we met Rangers van de Belgische competitieleider Union winnen", maakt hij zich sterk. In tegenstelling tot Union kon Rangers zich bijvoorbeeld wél plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League, als groepswinnaar dan nog.

In de Jupiler Pro League ligt de top misschien net wat dichter bij elkaar, geeft Clement toe. "Maar je hebt hier ook goeie clubs in de subtop. Zoals Aberdeen, Hearts, Hibs, Dundee." Hoewel Rangers sinds zijn overname zowat alles won in eigen land, voelt Clement toch voldoende weerstand. "Je krijgt hier in de competitie geen enkele match cadeau. Heel fysiek. Maar dat is de Belgische competitie ook", besluit hij.