Maak kennis met Roemenië en Slowakije de Belgische tegenstanders op het EK

Maak kennis met Roemenië en Slowakije de Belgische tegenstanders op het EK

02-12-2023 20:50 Laatste update: 03-12-2023 14:10
7

Er is geloot voor de groepsfase van het EK 2024. Voor België liggen er al twee tegenstanders definitief vast, Roemenië en Slowakije. VoetbalPrimeur.be stelt ze met plezier aan je voor.

Slowakije
Plaats op de FIFA-ranking: 45
Aantal keren eerder aanwezig op een EK: 3 keer
Beste prestatie op een EK: Achtste finale EK 2016
Bondscoach: Francesco Calzona

Hoe raakte Slowakije op het EK 2024?
Slowakije plaatste zich voor het EK 2024 door tweede te worden in de EK-kwalificatiegroep J. Slowakije werd tweede achter het foutloze Portugal van Roberto Martinez, de voormalige bondscoach van De Rode Duivels.

Slowakije wist na tien EK-kwalificatiematchen 22 punten te behalen. De Slowaken wonnen zeen keer, speelde eenmaal gelijk en verloren tweemaal van Portugal. Op de derde plaats volgde Luxemburg met 17 punten na tien gespeelde matchen.

Sterspelers van Slowakije
Slowakije heeft meerdere spelers die internationaal een flinke indruk weten te maken. Desondanks is de spoeling van Europese kwaliteit bij Slowakije flink wat dunner dan dat van De Rode Duivels. Achterin staat een stevig centraal duo met Milan Skriniar van Paris Saint Germain en David Hancko van Feyenoord.

Op het middenveld springen twee andere namen eruit, Stanislav Lobotka is daar de absolute sterkhouder. Lobotka is de verdedigende middenvelder van Napoli. Op het middenveld wordt hij bijgestaan door Patrik Hrosovsky van KRC Genk. In de aanval heeft Slowakije geen spelers met internationale bekendheid.

Link met België
Hrosovsky is de speler die bondscoach Francesco Calzona van de nodige informatie kan voorzien. De middenvelder van Genk is inmiddels al ruim vier jaar verbonden aan De Genkies.

Waar en wanneer België tegen Slowakije?
De eerste match voor De Rode Duivels op het EK 2024 in Duitsland is tegen Slowakije. De match vindt plaats op 17 juni 2024 in het Waldstadion van Frankfurt

Roemenië
Plaats op de FIFA-ranking: 43
Aantal keren eerder aanwezig op een EK: 5
Beste prestatie op een EK: kwartfinales op het EK 2000 in België en Nederland
Bondscoach: Edward Iordănescu

Hoe raakte Roemenië op het EK 2024?
Roemenië moest zich in Groep I van de kwalificaties proberen te plaatsen voor het EK. Dat lukte als groepswinnaar. Roemenië won zes keer en speelde vier keer gelijk. Net zoals de Rode Duivels bleven ze dus tijdens de kwalificatie ongeslagen. Met 22 punten hielden de Roemenen onder meer Zwitserland (17 punten) en Israël (15 punten) achter zich. Verder speelden ze ook tegen Wit-Rusland (12 punten), Kosovo (11 punten) en Andorra (2 punten).

Sterspelers van Roemenië
De gouden tijden van het Roemeense elftal liggen al ver achter ons. De laatste WK-deelname van Roemenië dateert alweer van 1998. Op het vorige EK ontbraken de Roemenen ook. Ze waren er de laatste keer bij in 2016. Ze geraakten toen niet verder dan de groepsfase. In de huidige selectie van Roemenië zit er geen Gheorghe Hagi of Adrian Mutu. De selectie bestaat voor de helft uit spelers die nog actief zijn in eigen land en voor de helft uit spelers die actief bij minder grote clubs in de Europese topcompetities. Radu Drăgușin is de speler met het hoogste marktwaarde (10 miljoen euro) De centrale verdediger is actief bij het Italiaanse Genoa.

Link met België
De selectie van de Roemenen bevat heel wat namen die nog actief waren in de Jupiler Pro League. Op het middenveld loopt ene Nicolae Stanciu rond. Met zijn 9,7 miljoen euro is hij nog altijd de duurste aankoop van Anderlecht ooit. Tegenwoordig verdient Stanciu op zijn 30e zijn geld in Saudi-Arabië bij Damac FC. Răzvan Marin verliet dan weer ooit voor 12,5 miljoen Standard voor Ajax en speelt nu bij het Italiaanse FC Empoli op huurbasis van Cagliari Calcio. Ianis Hagi heeft dan weer een verleden bij KRC Genk.

Waar en wanneer België tegen Roemenië? 
De tweede groepsmatch van de Rode Duivels is die tegen Roemenië. Op 21 juni 2024 nemen de Belgen en de Roemenen het op tegen elkaar in het RheinEnergieStadion van Keulen. 

Nog één tegenstander onbekend
De De derde groepsmatch van de Rode Duivels werken ze af op 26 juni 2024 in het MHPArena van Stuttgart. De tegenstander is nu nog niet bekend. Play-Offs moeten België nog een tegenstander opleveren.  Israël, IJsland, Oekraïne of Bosnië zal de groep van België compleet maken. 

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.