De Witte blijft fan van Play-Offs en wil meer tv-geld: 25 tot 30 procent erbij

De Witte blijft fan van Play-Offs en wil meer tv-geld: "25 tot 30 procent erbij"

02-12-2023 10:36 Laatste update: 11:36

Bij KAA Gent is de wissel van de macht langzaam aan de gang. Ivan De Witte geeft komende zomer het stokje door aan Sam Baro, al zal hij in een adviserende rol beschikbaar blijven. De zeventiger woog ook jarenlang op het beleid binnen de Pro League. Onder meer bij de invoering van de Play-Offs was hij één van de pleitbezorgers. De Witte blijft achter het concept staan.

Intussen zijn de Play-Offs al bijna vijftien jaar lang ingeburgerd in het Belgische voetbal. Er lopen nog steeds een heleboel tegenstanders rond, maar De Witte doet nog een laatste poging om hen te overtuigen. "In een klein land als België is de afzetmarkt nu eenmaal beperkt in vergelijking met de buurlanden. Er is hier nauwelijks ruimte voor zestien profclubs, laat staan voor achttien", luidt zijn argumentatie bij Het Belang van Limburg.

Critici verwijzen vaak naar pakweg de Premier League of La Liga, waar er gewoon heen en terug gespeeld wordt en er zelfs twintig ploegen aantreden. Die vergelijking loopt echter mank, vindt De Witte, aangezien wij slechts elf miljoen inwoners hebben. De Play-Offs hebben het Belgische voetbal geen windeieren gelegd. "Dankzij de invoering van de Play-Offs zijn de inkomsten van de clubs wel fors gestegen. Je ziet het fenomeen nu trouwens ook opduiken in andere kleinere competities zoals Schotland, Zwitserland en de Scandinavische landen", vuurt De Witte nog een argument af.

Verbeterd tv-contract
De belangrijkste beweegreden is al gevallen: het financiële plaatje. Het tv-contract in de Jupiler Pro League is de laatste jaren enorm toegenomen in waarde, volgens De Witte (deels) met dank aan het Play-Off-systeem. "Toen ik voorzitter was van de toenmalige Profliga, hebben we een eerste grote sprong gemaakt: van 30 naar 55 miljoen. Later is dat bedrag verder gestegen naar 80 miljoen. Vandaag zitten we aan 103 miljoen", schetst hij de evolutie.

Toch is ook dat bedrag inmiddels aan verbetering toe. De Witte merkt op dat de laatste in de Premier League op z'n eentje al meer verdient, 110 miljoen euro om precies te zijn. De Pro League mag dan ook ambitieus zijn bij de volgende onderhandelingen. "Daar mag nog 25 tot 30 procent bovenop komen", besluit De Witte.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.

No Poll