Kritiek op VAR bij Shakhtar-Antwerp: Ze zien gewoon de waarheid niet

Kritiek op VAR bij Shakhtar-Antwerp: "Ze zien gewoon de waarheid niet"

28-11-2023 22:42 Laatste update: 23:00
4

Royal Antwerp FC blijft na vijf speeldagen in de Champions League met lege handen achter en is daardoor Europees uitgeschakeld. Ook op 'bezoek' bij Shakhtar Donetsk wilde het niet lukken, hoewel er zeker meer gepuurd kon worden uit enkele mogelijkheden. En dan speelde scheidsrechter Bartosz Frankowski nog een twijfelachtige hoofdrol.

In de tweede helft leek Antwerp twee keer op korte tijd aanspraak te mogen maken op een strafschop, eerst nadat er aan het shirt van Vincent Janssen werd getrokken, nadien vanwege een mogelijke handsbal. Hoofdref Frankowski en de VAR wilden er evenwel niet van weten. In de studio van VTM2 kreeg de Pool het predikaat van 'irritante scheidsrechter' opgekleefd.

Analist Frank Boeckx kan zich wel vinden in de Antwerpse frustratie. "Voor beide fases valt iets te zeggen", klinkt het. Over de trekfase met Janssen valt zelfs weinig te discussiëren, vindt hij. "De bal komt misschien niet in de buurt van Janssen, maar hij hangt er echt aan. Dat mag die verdediger niet doen." Ook de handsbal had op de stip gekund. "De bal wipt omhoog en dan is het alsof hij denkt dat hij die nog even moet buitenduwen, om zeker te zijn. Als je in de eerste helft een vrije trap fluit voor hands buiten de zestien, dan dit ook", verwijst Boeckx naar de Shakhtar-verdediger.

Jan Mulder pikt graag in op de actie van Janssen. "De bal is niet in de buurt, maar dat maakt niet uit. Dit is een strafschopfout!", windt de Nederlander er geen doekjes om. "Hoe licht het ook is, je mag niet trekken." In eerste instantie dacht Mulder nog dat de VAR niet mag ingrijpen bij trekfouten, maar dat is wel degelijk het geval. "Ze zien gewoon de waarheid niet", eindigt hij vol ongeloof.