Nederland sluit kwalificatie af met grote zege op Gibraltar, Stengs dé uitblinker

Nederland sluit kwalificatie af met grote zege op Gibraltar, Stengs dé uitblinker

21-11-2023 22:41
1

Het Nederlands elftal heeft de EK-kwalificatie met een goed gevoel af kunnen sluiten. In Portugal werd er in een wedstrijd waar het om niets meer ging met 0-6 gewonnen van Gibraltar. Calvin Stengs , vorig seizoen nog aan de bak bij Royal Antwerp FC, was de uitblinker met een hattrick na zijn eerste goal voor Oranje.

Ronald Koeman begon met flink wat wijzigingen in zijn basiself, waardoor onder andere Teun Koopmeiners, Mats Wieffer, Stengs, Joey Veerman en Donyell Malen de kans kregen. Die nieuwkomers deden gelijk een duit in het zakje bij de eerste goals. Stengs maakte zelf het eerste doelpunt op aangeven van Veerman. Wieffer was de maker van het tweede doelpunt. Voor allebei was het hun eerste goal in Oranje.

Daarmee was het echter nog niet gedaan voor de rust. Quilindschy Hartman kon voor de onderbreking nog een keer goed voorgeven en Koopmeiners zette zijn voet tegen die bal, waardoor het 0-3 werd. Na de rust gunde bondscoach Koeman weer twee spelers hun debuut. Thijs Dallinga en Jorrel Hato mochten voor het eerst aantreden in het oranje shirt als vervangers van Virgil van Dijk en Wout Weghorst.

Stengs ontpopte zich na rust tot de ware uitblinker van het duel. De aanvaller maakte snel na de onderbreking de 0-4 en 0-5, waardoor hij na zijn eerste goal ook zijn eerste hattrick voor de nationale ploeg te pakken heeft. Hij is de tweede Feyenoorder die dit flikt in Oranje na Kees Pijl in 1924. Het slotakkoord was voor invaller Cody Gakpo. Hij gaf een voorzet op Dallinga, maar de debutant kon de bal niet raken. De 0-6 kwam dus op naam van de Liverpool-aanvaller.

Door de makkelijke zege op Gibraltar kan Nederland met een goed gevoel richting de voorbereiding op het EK. In die voorbereiding zal er mogelijk geoefend worden tegen Duitsland. Die wedstrijd verklapte Koeman op zijn laatste persconferentie en dat duel gaat door als Nederland de Duitsers niet treft op het EK. De Nederlanders zitten bij de loting voor Euro 2024 waarschijnlijk in pot 3, waardoor ze een tegenstander kunnen vormen voor de Rode Duivels.