Wat als Vertonghen out is, hoe kunnen de Duivels dit oplossen? Opties op een rij

Wat als Vertonghen out is, hoe kunnen de Duivels dit oplossen? Opties op een rij

07-11-2023 14:00 Laatste update: 08-11-2023 09:45
21

De kans bestaat dat niet alleen RSC Anderlecht, maar ook de Rode Duivels het een tijdje zonder Jan Vertonghen moeten doen. Hoe kan/moet Domenico Tedesco dit probleem oplossen? VoetbalPrimeur.be zet de mogelijke opties op een rij, inclusief de voordelen en de nadelen. 

Op z’n 36e is Vertonghen nog steeds een steunpilaar voor club én vaderland. In tegenstelling tot andere vaste waarden zoals Eden Hazard, Simon Mignolet en zelfs vaste maatje Toby Alderweireld, die hun afscheid aankondigden na het (faliekante) WK in Qatar, voelde de linkspoot zich nog niet versleten. Tot vreugde van Tedesco, die temidden zijn verjongingskuur zo toch nog een ervaren kracht overhield. Zeker in de soms wat wankele achterhoede komt dat métier nog flink van pas.

Het is dan ook geen toeval dat Vertonghen in elke EK-kwalificatiepartij aan de aftrap verscheen, behalve thuis tegen Oostenrijk. Toen lag hij in de lappenmand. Dat lijkt ook nu weer het geval, ditmaal na een trap op zijn enkel tijdens Cercle Brugge – Anderlecht. Een scan moet duidelijkheid brengen, maar zelf vreesde hij alvast het ergste. De kans dat Sterke Jan er in de komende interlandperiode, met een oefenduel tegen Servië (15/11) en een kwalificatiematch tegen Azerbeidzjan (19/11), niet bij zal zijn, is met andere woorden erg reëel. Jammer, maar niet getreurd: er zijn ook oplossingen!

Optie 1: een kans geven aan de jeugd
Tedesco liet al verschillende jongeren opdraven en experimenteerde best vaak met zijn basiself, maar centraal achterin koos hij haast steevast voor hetzelfde duo: Wout Faes en Vertonghen. Die eerste acteerde niet altijd foutloos, maar bij afwezigheid van zijn ervaren compagnon lijkt zijn plaats verzekerd. Andere prille twintigers staan te trappelen om die leegte op te vullen. Ameen Al-Dakhil en Zeno Debast en kregen al kansen van de bondscoach, zij het als invaller. De herboren Zinho Vanheusden bleef in de vorige interlandbreak dan weer op de bank. Zij beschikken alle drie over het talent en zijn bovendien basisspeler bij hun respectievelijke clubs. Bovendien staan we aan de vooravond van een oefenmatch en een wedstrijd tegen het (met alle respect) bescheiden Azerbeidzjan, mét de kwalificatie al op zak. Een beter moment om wat vers bloed te testen vind je niet.

Optie 2: Theate naar binnen schuiven
Een absentie van Vertonghen zou een regelmatig gehoorde hypothese kunnen bevestigen: zou Arthur Theate niet nog beter renderen als centrale pion? Op linksachter doet de krullenbol het uitstekend, maar bij Stade Rennes is hij het meer gewend om de binnenkant voor zijn rekening te nemen. Als linksvoetige beschikt hij alvast over een voordeel ten opzichte van Debast en co. Anderzijds rijst dan meteen de vraag: wie komt dan op linksback te staan? Eigenlijk lijkt daar maar één echte andere kandidaat voor, namelijk Maxim De Cuyper. Die kreeg echter nog nooit een oproepingsbrief in de bus en begon bij de voorbije wedstrijden van Club Brugge op de bank …

Optie 3: omschakelen naar een driemansverdediging
Sinds zijn aanstelling heeft Tedesco al meermaals bewezen flexibel te zijn in zijn veldbezetting. Een opstelling met drie achterin zat tot op heden nog niet bij de probeersels. Waarom nu eens niet? Timothy Castagne maakte er al kennis mee bij Leicester City en Theate zou het op papier ook als gegoten moeten liggen. Onder voorganger Roberto Martinez was het zelfs vaste prik. Voor de wingbacks lopen ook net wat meer interessante profielen rond dan als pure rechts- of linksachter. Wie weet, komt Thorgan Hazard zo wel opnieuw in beeld. Bij RSC Anderlecht heeft hij intussen volledig zijn draai gevonden en die rol vervulde hij al vaker. Het blijft dan wel de vraag hoe je het middenveld moet invullen. En wat met Jérémy Doku bijvoorbeeld?

Optie 4: alsnog Toby bellen?
Toby Alderweireld hintte onlangs zelf nog naar een mogelijke terugkeer bij de Rode Duivels. De mandekker doet dat met het nodige respect: hij wil niemands plaats innemen en legde de bal in het kamp van Tedesco. Mocht Vertonghen lang out zijn, is een andere ervaren brok terughalen uit pensioen misschien niet eens zo'n slechte keuze. Enkele kanttekeningen: Alderweireld zelf had het over maart volgend jaar en hij liet de verplaatsing naar Porto schieten met lichte kwaaltjes. Een bevestiging dat het lichaam nu eenmaal langere rustperiodes nodig heeft om te herstellen?

Wie zie jij als de ideale tijdelijke vervanger van Vertonghen? Stem en laat het weten in de comments. 

No Poll