Tedesco gelooft in zijn verdedigers: Allemaal jonge jongens, maar veel talent

Tedesco gelooft in zijn verdedigers: "Allemaal jonge jongens, maar veel talent"

04-11-2023 12:15
1

Domenico Tedesco heeft zijn eerste missie als Belgisch bondscoach met succes volbracht. In een kwalificatiepoule met onder meer Oostenrijk en Zweden plaatsten de Rode Duivels zich al bij al eenvoudig voor Euro 2024. Dat deden ze met flink wat vers bloed in de gelederen. Vooraan lijkt er een nieuwe toplichting klaar te staan, in de achterhoede is dat nog even afwachten geblazen. Tedesco predikt geduld.

Met talenten als Johan Bakayoko, Charles De Ketelaere, Jérémy Doku en Loïs Openda oogt het aanvallende compartiment verzekerd voor de komende jaren en ook op het middenveld lopen enkele Belgische diamantjes rond. Achteraan lijkt de spoeling wat dunner. Met Jan Vertonghen loopt er nog één oud-gediende met een schat aan ervaring rond. "Jan doet het fantastisch", deelt Tedesco een bloemetje uit bij Sporza.

Vervolgens somt de bondscoach enkele sleutelpionnen voor de (nabije) toekomst op. "Wout Faes speelt elke match aan 100 procent, Zino Vanheusden komt langzaam terug, Al-Dakhil en Zeno Debast zijn er ... Dat zijn allemaal jonge jongens, maar ze hebben veel talent." Er is wel nog wat tijd nodig om die jongeren tot volle wasdom te laten komen. "We hebben zeker ook talent achterin. Niet alleen bij de A-ploeg, maar ook in onze jeugdselecties. We hebben de spelers, maar ze hebben tijd nodig."

Die aanpassingsperiode van de nieuwe garde leverde tijdens de kwalificatieronde enkele keren een vermijdbaar tegendoelpunt op. "In het begin van mijn periode waren er zeker wat twijfels over de verdediging, maar we hebben wat dingen uitgeprobeerd en ondertussen hebben we een paar vragen beantwoord", is Tedesco hoopvol gestemd.

Variatie in spelsystemen
Als de defensie wankel zou blijken in aanloop naar het EK in Duitsland, dringt een andere speelwijze zich misschien op. Tot dusver heeft Tedesco al enkele keren geëxperimenteerd, maar steevast met vier achterin. Waarom niets eens proberen met z'n drietjes? Tedesco wikt en weegt. "Een voordeel aan de driemansdefensie is dat je wingbacks hebt, die meer aanvallend kunnen denken. Maar aan de andere kant verlies je dan wel weer een mannetje voorin", lijkt hij geen al te grote fan. Net in die voorhoede lopen enkele uitstekende spelers rond, voegt hij eraan toe.

De Rode Duivels presenteerden zich al in een 4-4-2, een 4-2-3-1 of een 4-3-3. Die systemen hebben Tedesco allemaal wat wijzer gemaakt. "Maar soms is met drie achterin wel beter, daarom kunnen we ook afwisselen", laat hij de deur toch op een kier. In dat geval zou Arthur Theate bijvoorbeeld een centralere positie krijgen, zoals hij die ook bij zijn club, Stade Rennes, vervult. Tactische flexibiliteit is hoe dan ook een stokpaardje van de Duitse bondscoach.

No Poll