Homma breekt niet door bij Club Brugge: 'Iedereen heeft hem graag, maar klein'

Homma breekt niet door bij Club Brugge: 'Iedereen heeft hem graag, maar klein'

04-11-2023 11:08
11

Op 4 juni voegde Shion Homma zijn naam voor eeuwig en drie dagen in de annalen van het Belgische voetbal toe. De relatief onbekende Japanner sloeg zowaar de titeldroom van Union Saint-Gilloise aan diggelen. Wie gedacht had dat dat een opstap zou betekenen naar een flitsende doorbraak bij Club Brugge, blijft exact vijf maanden na datum op zijn of haar honger zitten.

De naam 'Homma' doet het lichaamshaar van de Union-aanhang nog steeds rechtop staan. Als de aanvaller niet had toegeslagen, mochten de Brusselaars zich nu de regerende kampioen noemen in plaats van Royal Antwerp FC. Voor Homma was die zinderende invalbeurt in het Dudenpark pas zijn tweede wedstrijd voor de A-macht van Club. Eerder in die Champions' Play-Off kreeg hij ook al een ultrakort moment tegen KRC Genk.

In de voorbereiding op het huidige seizoen was Homma vervolgens één van de lichtpuntjes bij Club Brugge. In verschillende oefenwedstrijden toonde hij zich bepalend met flitsende dribbels. Bij de start van de competitie hingen er zo speelkansen in de lucht, temeer omdat de Japanner in de bovenste schuif ligt dankzij zijn werkethiek. 'Iedereen - ook Ronny Deila - heeft hem graag en is zeer te spreken over zijn inzet op training', schrijft Het Nieuwsblad.

Kleintje moet opboksen tegen grote concurrenten
Niettemin staat de teller na twaalf speeldagen nog steeds op nul. Straffer nog: Homma zat zelfs nog geen enkele keer in de selectie in de Jupiler Pro League. Bij Club NXT is hij wel een vaste basisklant. Wat ergens in zijn nadeel speelt, is dat hij nauwelijks statistieken kan voorleggen. Daarnaast ziet HNB nog twee andere factoren. 'Met 1,64 meter is hij de kleinste speler in de Jupiler Pro League', weet de krant. Ten tweede is de concurrentie nu eenmaal moordend op zijn positie. Homma moet opboksen tegen jongens als Tajon Buchanan, Antonio Nusa, Andreas Skov Olsen, Hans Vanaken en Philip Zinckernagel.   

Zelf blijft Homma hard werken, maar de situatie vreet zeker aan hem. "Hij is behoorlijk ontgoocheld", klinkt het uit de mond van mensen die dicht bij hem staan. "Hij wil meer spelen, hè, dat is duidelijk. Zijn doel was een vaste waarde worden in de A-kern en op die manier international worden." Dat is tot op heden nog niet gelukt. Op z'n 23e staat Homma zo stilaan voor een belangrijke keuze, met als eerste vraag of hij überhaupt zelf nog gelooft in een doorbraak bij Club.