Straffer dan Courtois, Buffon, Casillas en Neuer: penaltykiller Roef blinkt uit

Straffer dan Courtois, Buffon, Casillas en Neuer: penaltykiller Roef blinkt uit

31-10-2023 10:30 Laatste update: 11:08
8

De immer bescheiden Davy Roef heeft zijn plekje onder de schijnwerpers beet. Tegen Standard Luik stopte de doelman van KAA Gent tot twee maal toe een strafschop van Wilfried Kanga, wat zijn reputatie als specialist enkel verder in de verf heeft gezet. Inmiddels kan Roef een waanzinnig percentage voorleggen. Zelfs de internationale wereldtop moet daarbij verbleken, zocht VoetbalPrimeur.be uit.

Onder Hein Vanhaezebrouck werkt Roef een verbeten concurrentiestrijd uit met Paul Nardi. Aangezien die laatste een tiental dagen geleden een hersenschudding opliep na een zware botsing tegen Cercle Brugge, kan onze landgenoot even opgelucht ademhalen. Zijn vastberadenheid om nummer één te blijven onderstreepte hij door in minder dan 72 uur tijd liefst drie elfmeters te keren. Ook in de Conference League tegen Breidablik lukte dat namelijk.

Door die drie reddingen op korte tijd heeft Roef zijn percentage stevig opgekrikt. In zijn gehele professionele loopbaan kreeg de Antwerpenaar al 36 strafschoppen te verwerken. In dat psychologische spelletje trok hij liefst 14 keer aan het langste eind, goed voor een verhouding van 38,9 procent. Een vergelijking met enkele beroemde collega's uit binnen- en buitenland zal aantonen dat dat cijfer uitzonderlijk hoog ligt. Voor de volledigheid: ook wanneer de tegenstander de penalty naast of op het doelhout schiet, wordt dat beschouwd als een 'gestopte penalty' door de doelman in kwestie. Bij Roef gebeurde dat overigens slechts twee keer; de twaalf anderen ranselde hij wel degelijk zelf uit zijn kooi.

Hallo, Tedesco?
Een keeper die angst inboezemt bij strafschopnemers, welke trainer droomt daar nu niet van? Nu de Rode Duivels hun ticketje voor Euro 2024 beet hebben, loont het misschien de moeite waard voor Domenico Tedesco om Roef in het achterhoofd te houden. Qua totaalpakket lopen er enkele betere Belgische doelmannen rond, maar op zo'n eindronde is de kans op een strafschoppenserie reëel. Een absolute expert achter de hand houden, kan in dat opzicht een verstandige zet zijn. 

En jazeker, op strafschopgebied is Roef het absolute kroonstuk van het Belgische gilde. Ook Simon Mignolet beschikt over het etiket 'lastig te vloeren'. Toch ligt het percentage van de Limburger ruim tien procent lager dan dat van zijn Gent-collega. Mignolet stopte er weliswaar al 19, maar zag er ook al 51 binnenvliegen. Thibaut Courtois en Maarten Vandevoordt zijn op hun beurt geen echte specialisten. De enige die min of meer in de buurt komt van Roef, is Koen Casteels. Hij geniet bij VFL Wolfsburg eveneens een puike reputatie.

Percentages van gestopte strafschoppen onder (actieve) Belgische doelmannen:

ROEF 38,8% (14 gestopt, 22 binnen)
Casteels 31,5 % (18 gestopt, 39 binnen)
Mignolet 27 % (19 gestopt, 51 binnen)
Courtois 21,2 % (14 gestopt, 52 binnen)
Vandevoordt 19% (6 gestopt, 25 binnen)

Bij de wereldtop
Op het internationale toneel hoeft Roef zich evenmin te schamen. Wel integendeel! Zelfs vergeleken met het kruin van de wereldkeepers steekt De Buffalo erbovenuit. Zowel huidige sterren als sluitposten op pensioen bijten in het zand wanneer het op strafschoppen aankomt. De Italianen Gianluigi Buffon en Gianluigi Donnarumma komen ook wel boven de kaap van de 30 procent uit, maar de 38,8 van Roef? Onhaalbaar! Zelfs Samir Handanovic, die jarenlang de eretitel van dé penaltykiller bij uitstek mocht dragen, bleek minder succesvol.

Is Roef dan de absolute nummer één? Jammer genoeg nét niet. Bij Liverpool FC loopt nog een straffer exemplaar rond. Alisson Becker beschikt namelijk over het hoogste savepercentage van iedereen. Op z'n 31e kreeg de Braziliaan eigenlijk nog niet zo gek veel elfmeters tegen, slechts 33 stuks. Daarin kroonde hij zich 14 keer tot winnaar, wat neerkomt op 42,4 procent slagingskans. Als Roef Alisson naar de kroon wil steken, weet hij wat te doen: zijn komende drie strafschoppen neutraliseren. Laat ze maar komen!

Vergelijking met internationale (ex-)topkeepers:

Alisson Becker 42,4 % (14 gestopt, 19 binnen)
ROEF 38,8% (14 gestopt, 22 binnen)
Samir Handanovic 34,4% (43 gestopt, 82 binnen)
Gianluigi Donnarumma 32,2% (19 gestopt, 40 binnen)
Gianluigi Buffon 31,5% (39 gestopt, 85 binnen)
Manuel Neuer 28,9% (22 gestopt, 54 binnen)
Wojciech Szczesny 28,6 % (26 gestopt, 65 binnen)
Iker Casillas 23% (23 gestopt, 77 binnen)
Petr Cech 20% (17 gestopt, 68 binnen)
Marc-André Ter Stegen 19,4 % (14 gestopt, 58 binnen)
Hugo Lloris 16,7 % (19 gestopt, 95 binnen)
Ederson 12,7% (7 gestopt, 48 binnen)