CEO Parys krijgt plekje in Raad van Bestuur van European Leagues: Mee wegen

CEO Parys krijgt plekje in Raad van Bestuur van European Leagues: "Mee wegen"

27-10-2023 13:36
1

Lorin Parys heeft er een nieuw postje bij gekregen. Op de algemene vergadering van de European Leagues is onze landgenoot verkozen tot bestuurslid. Die European Leagues verdedigt de belangen van 39 Europese voetbalcompetities en meer dan duizend clubs. "Ik ben blij", reageert Parys dan ook.

De European Leagues is een belangrijke speler in het internationale voetbal en werd in 2005 opgericht, mede dankzij Belgische inspanningen. Het is echter pas voor de tweede keer dat een Belg in de Raad van Bestuur zal zetelen. Eerder viel Jean-Marie Phillips die eer te beurt. Nu volgt Parys, de CEO van de Pro League, hem op. Hij zal rond de tafel plaatsnemen in het gezelschap van onder meer de directeurs van de Bundesliga, Premier League en Serie A.

Parys legt uit waarom dat postje voor ons voetbal gunstig kan zijn. "De belangrijkste evoluties van het hedendaagse voetbal worden beslist op Europees en internationaal vlak. Zo heeft de hervorming van de Europese competities bijvoorbeeld een grote impact op onze kalender", geeft hij een voorbeeld op de website van de Pro League.

Uiteraard komen er ook grote geldkwesties aan bod. "In de volgende weken moeten we belangrijke beslissingen nemen over de verdeling van de 4,4 miljard Europese UEFA-middelen voor de periode 2024-2027 en die zijn cruciaal voor onze clubs", vertelt Parys. Zo zullen clubs die niét aan Europees voetbal deelnemen in die periode, 308 miljoen euro onder elkaar mogen verdelen. Een precieze verdeelsleutel is er evenwel nog niet. Parys hoopt daar inspraak in te krijgen.

"Daarnaast worden de criteria voor het prijzengeld dat deelnemende clubs aan de Europese competities krijgen, hervormd en gebaseerd op drie pijlers. En ook dat is cruciaal voor onze clubs", besluit Parys. Er is in een eerder stadium al afgesproken dat het prijzengeld voor Europese deelnemers beter gespreid zou werden. Verder zal de European Leagues de zogenaamde 'market pool' en de coëfficiëntenscore herbekijken.