UEFA vertrouwt op integriteit Ierland en vreest niet voor opzettelijk verlies

UEFA vertrouwt op integriteit Ierland en vreest niet voor opzettelijk verlies

19-10-2023 19:34
1

De UEFA spreekt uit niet te vrezen voor een mogelijk opzettelijke nederlaag van Ierland tegen Nederland, in de strijd om EK-kwalificatie. Het duel staat op 18 november op het programma en de Ieren zouden baat hebben bij directe plaatsing van het Nederlands elftal, in plaats van plaatsing van Griekenland.

Ierland zou zich nog voor het EK kunnen plaatsen door midden van de play-offs. Naast de direct geplaatste teams kunnen nog drie ploegen zich immers kwalificeren voor het eindtoernooi. Deelnemers aan deze play-offs zijn de landen die de hoogste plaats bezetten op de Nations League-ranglijst. Zo ontstaat de situatie dat Ierland baat kan hebben bij directe plaatsing van Oranje in plaats van Griekenland.

Nederland heeft nog drie punten nodig voor definitieve plaatsing voor Oranje, nadat het op maandag won, in en tegen Griekenland. Met de wedstrijd tegen Gibraltar die nog op het programma staat, lijkt de kans onwaarschijnlijk dat Oranje directe plaatsing mis zou lopen. De UEFA spreekt dan ook uit dat ze het statistisch gezien onwaarschijnlijk achten dat de ploeg van Ronald Koeman er niet in slaagt om de tweede plaats in de poule, achter Frankrijk, veilig te stellen. Bovendien, zo stelt de UEFA, is het onmogelijk om een competitie waterdicht te maken voor dergelijke situaties.