Tussenbalans bij Antwerp: meer controle, meer balbezit, maar te schaars spektakel

Tussenbalans bij Antwerp: meer controle, meer balbezit, maar te schaars spektakel

19-10-2023 13:45 Laatste update: 20:43
3

Nu de interlandonderbreking beëindigd is, staat de Jupiler Pro League weer in de gang te trappelen. Eén derde van de competitie ligt achter de rug. Hoewel er uiteraard nog veel kan veranderen, hebben de eerste tien speeldagen al bepaalde indrukken geboden. VoetbalPrimeur.be maakt een tussenbalans op bij onze verschillende topclubs, van onder naar boven in de stand. In deze aflevering aan de beurt: Royal Antwerp FC.

Statistieken
Huidige positie in de stand: 4e
Aantal punten: 17 (4W – 5G – 2V)
Doelpuntensaldo: 17-5
Topschutter: Vincent Janssen (5)
Assistkoning: Michel-Ange Balikwisha en Arthur Vermeeren (2)
Aantal clean sheets: 6

Tussenbalans
Het is zoet ontwaken uit een titel- en bekerroes. Na de onvergetelijke momenten uit het voorbije seizoen kon/kan Royal Antwerp FC eigenlijk nauwelijks iets verkeerds doen in de daaropvolgende campagne. Eén hoofddoel stond nog met rood omcirkeld: de groepsfase van de Champions League bereiken. Ook dat vinkje is inmiddels gezet. Waar kan je nog meer van dromen als supporter van een club waarvan het lot een tiental jaar geleden nog aan een zijden draadje hing? Eén lange bonusronde, zo zou je het gevoel kunnen omschrijven.

En toch … Het sportbloed kruipt waar het niet gaan kan. Antwerp is niet enkel opgestaan uit de doden om kortstondig weer aan de top te verschijnen, maar wel degelijk om daar te blijven. De hyperambitieuze Paul Gheysens laat geen moment onbenut om zijn werknemers die overtuiging op het hart te drukken. Net daarom liet de voorzitter zich al enkele keren kritisch horen over de gang van zaken, zelfs na de 5-0-nederlaag bij FC Barcelona. Voorlopig is het niet goed genoeg, lijkt zijn analyse. Zowel de resultaten als het geleverde spel geven Gheysens gelijk.

Niemand had vooropgesteld dat Mark van Bommel die straffe 27 op 27 uit zijn wittebroodsweken zou herhalen, maar de huidige 17 op 30 voelt toch aan als een halve buis, ook al is ze dat op papier (net) niet. Achterin zit het potdicht, met meevaller Soumaïla Coulibaly als vervanger van Willian Pacho naast Toby Alderweireld en de tandem Mandela Keita – Arthur Vermeeren als uitstekende gordel op de middenstrook. Ook op het vlak van balbezit scoort The Great Old merkelijk beter dan in het kampioenenjaar, merkte Van Bommel al enkele keren op.

Waar het schoentje knelt, is zonneklaar. De opbouw verloopt verzorgd, maar in de laatste twintig meter stokt het al te vaak. Iets te veel zekerheid, iets te georkestreerd, iets te weinig chaos en genie. Getuige daarvan de laatste week van september, toen Antwerp liefst drie keer op rij 0-0 gelijkspeelde. Halverwege oktober zit Vincent Janssen nog steeds niet in topvorm en ook de flankaanvallers kunnen slechts povere statistieken voorleggen. Daarnaast ontbreekt het aan een (hoge) spelverdeler, zeker nu de veelbelovende Jacob Ondrejka al enige tijd op de fysieke sukkel is. Vlak voor de interlandpauze haalde Stamnummer Eén nog wat druk van de doelpuntenketel door KAS Eupen vier treffers aan te smeren. Een voorsmaakje voor spectaculairdere tijden?

Programma voor de komende vijf wedstrijden:

- 21/10 Sporting Charleroi (uit)
- 29/10 Club Brugge (uit)
- 4/11 KRC Genk (thuis)
- 11/11 Standard Luik (thuis)
- 24/11 Sint-Truiden (uit)