Historische balans tegen Zweden: Slippertje van De Wilde en knal van Nainggolan

Historische balans tegen Zweden: Slippertje van De Wilde en knal van Nainggolan

16-10-2023 17:50 Laatste update: 17:44
2

Duels tussen Zweden en de Rode Duivels kennen een rijke historie met heerlijke goals, maar ook een verschrikkelijke blunder. De landen troffen elkaar geregeld tijdens vriendschappelijke ontmoetingen, kwalificatiewedstrijden en Europese Kampioenschappen. Maandagavond spelen de twee ploegen tegen elkaar in de kwalificatiestrijd voor het EK 2024 in Duitsland. VoetbalPrimeur.be dook de geschiedenis in om te kijken hoe de Rode Duivels en Zweden tegen elkaar presteerden.

Algemeen overzicht onderlinge duels:
Totaal gespeelde wedstrijden: 16
Overwinningen voor België: 9
Gelijkspelen: 2
Overwinningen voor Zweden: 5
Doelsaldo: 26-30 (België - Zweden)​
Speler met meeste goals tegen Zweden: Romelu Lukaku (4)

België aan kop, in recente duels superieur
De Rode Duivels gaan aan kop in de historische balans in duels met Zweden. Opvallend is dat de Rode Duivels de laatste 4 duels alle winnend afsloten tegen de Zweedse ploeg. De laatste nederlaag van de Rode Duivels dateert zelfs van 1961. De teams speelden na 2000 2 keer tegen elkaar in de groepsfase van een EK, namelijk 2000 en 2016. Maar ze troffen elkaar nooit op een WK.

EURO 2000: Slippertje van De Wilde, maar eind goed al goed.
Tijdens de openingswedstrijd van het EK2000, waar België als gastland actief was, kwamen de Rode Duivels op voorsprong in de 43e minuut tegen Zweden door een heerlijke afronding van Bart Goor laag in de goal achter de Zweedse keeper Magnus Hedman. De tweede goal kwam op naam van spits Emile Mpenza, die de bal hard en hoog in het doel schoot na een assist van Branko Strupar. Een ware droomstart van de tweede helft. De goal van Zweden was een opvallend moment. De Belgische doelman Filip De Wilde verslikte zich namelijk in de bal door op de bal te gaan staan, waardoor de Zweedse middenvelder Johan Mjallby de bal afpakte van de keeper en deze zo in het doel kon lopen. Het duel in het volgepakte Koning Boudewijn Stadion eindigde in 2-1 voor de Rode Duivels.

EK 2016: Nainggolan met heerlijke poeier
In 2016 mochten de Rode Duivels en Zweden opnieuw tegen elkaar strijden in de groepsfase van het EK. Dit keer met sterren als Zlatan Ibrahimovic aan de Zweedse kant en Eden Hazard aan de kant van de Rode Duivels. Het bleef bij één doelpunt tijdens de match, maar wel een goal om je vingers bij af te likken. Radja Nainggolan schoot de bal namelijk na aangeven van Eden Hazard met een fantastische curve van een meter of 20 in de verre hoek, onbereikbaar voor doelman Andreas Isaksson. De Belgen schopten het tijdens het EK ver, namelijk tot de halve finales van het toernooi. De match eindigde in 1-0 voor België.

Recente ontmoeting met hattrick van Lukaku
Op 24 maart dit jaar troffen de teams elkaar in het Zweedse stadion Nya Ullevi tijdens de EK-kwalificatie voor 2024. En helaas voor de Zweden was spits Romelu Lukaku op dreef tijdens de debuutmatch van bondscoach Domenico Tedesco. Lukaku zette met het hoofd de Rode Duivels op 0-1 in de 35e minuut na een schitterende indraaiende voorzet van Dodi Lukebakio. Dat kunstje flikten Lukaku en Lukebakio tijdens de start van de tweede helft weer. Lukebakio versnelde en gaf vanaf de Zweedse achterlijn de bal strak voor het doel, waarna Lukaku niet meer kon missen en de 0-2 op het scorebord zette. Ook debutant Johan Bakayoko bediende Lukaku voortreffelijk door zijn man uit te spelen en de vrije Lukaku aan te spelen in het zestienmeter gebied van de Zweden. Lukaku verzilverde daardoor in de 82e minuut zijn hattrick.

Zweden strijdt mogelijk nog ergens om
De Rode Duivels hebben historisch voordeel, maar Zweden speelt mogelijk nog ergens om. De Rode Duivels plaatsten zich namelijk al voor het EK in Duitsland. Als Oostenrijk de match tegen Azerbeidzjan verliest, dan kan Zweden zich nog plaatsen voor het EK. Oostenrijk speelt al om 18.00 uur, dus Zweden weet al of de match tegen de Rode Duivels puur voor de eer is of dat er ook nog een plekje op het EK in Duitsland lonkt. Mogelijk kan dat Zweden een extra boost geven tegen de al geplaatste Rode Duivels om 20.45 op maandagavond in het Koning Boudewijn Stadion.