Selectie Shakhtar in beeld: Ex-Antwerp en Zulte Waregem, veel Oekraïners

Selectie Shakhtar in beeld: Ex-Antwerp en Zulte Waregem, veel Oekraïners

04-10-2023 15:01 Laatste update: 16:22

Shakhtar Donetsk, de aankomende tegenstander van Royal Antwerp FC, de ploeg beschikt niet meer over de grote Braziliaanse namen van weleer, maar is toch in het afgelopen seizoen kampioen geworden van de Oekraïense Premier Liga. Ook in dit seizoen staan ze weer bovenaan, de ploeg verloor veel kwaliteit qua spelersgroep door de oorlog met Rusland. Veel voetballers kozen voor een voetbalavontuur waar het veiliger vertoeven was. VoetbalPrimeur.be legt de huidige selectie van Shakhtar onder de loep.

Riznyk verdedigt het Oekraiense doel van Shakhtar
De 24-jarige doelman Dmytro Riznyk staan in het doel bij Shakhtar. Riznyk speelde tot nu toe acht matchen in de Premier Liga, hierin kreeg de doelman tien tegendoelpunten Eenmaal wist de doelman een clean sheet te behalen in de competitie. Riznyk mag zichzelf international noemen, de doelman kwam twee keer uit voor het nationale team van Oekraïne.

De achterhoede van Shakhtar, half Georgisch, half Oekraïens
In de achterhoede maakt Shakhtar het meest gebruik van Yukhym Konoplya, Giorgi Gocholeishvili, Irakli Azarovi en Mykola Matvienko. Matvienko is op dit moment geblesseerd, hij heeft volgens transfermarkt last van zijn achillespees. Matvienko is ook direct de speler met de hoogste transferwaarde, de waarde staat op 20 miljoen euro. Dat is een groot verschil met de rest van de verdediging. Na Matvienko heeft Azarovi de hoogste transferwaarde in de defensie, hij staat op 1,5 miljoen euro.

Een bekende naam bij Shakhtar is Novatus Miroshi, de linkervleugelverdediger wordt gehuurd van Zulte Waregem. Miroshi kan in de competitie niet op een basisplaats rekenen, maar deed in de Champions League wel de gehele match mee tegen FC Porto. Het is nog de vraag of de 21-jarige Miroshi tegen Antwerp mag aantreden.

Het middenveld van Shakhtar wordt aangestuurd door kapitein Stepanenko
Het middenveld van Shakhtar bestaat bijna alleen maar uit Oekraïners, het wordt aangestuurd door de verdedigende middenvelder Taras Stepanenko. De ervaren Stepanenko is al 34 jaar, maar heeft nog steeds een transferwaarde van 4 miljoen euro. Stepanenko heeft ook flink wat internationale ervaring, hij speelde al 78 interlands met Oekraïne. Stepanenko heeft zich in het verleden uitgesproken tegen de tatoeage-cultuur binnen het voetbal. Volgens de middenvelder gaat dit tegen zijn Christelijke geloof in. Naast Stepanenko staan meestal ook de 22-jarige Dmytro Kryskiv en de 26-jarige Yegor Nazaryna binnen de lijnen. Dit maakt het gehele middenveld Oekraïens.

Bijzondere ontmoeting voor Nazaryna
Voor Nazaryna belooft het een bijzondere ontmoeting te worden met Antwerp. De middenvelder maakte in de winterse mercato van 2018 een transfer van Dnipro naar Antwerp. Nazaryna speelde in totaal 18 matchen voor The Great Old. Nazaryna werd verhuurd aan het Oekraïense Karpaty en vervolgens verkocht aan Zorya Lugansk. Shakhtar nam Nazaryna uiteindelijk over van Lugansk.

Shakhtar beschikt verder over twee erg talentvolle aanvallende middenvelders. De 23-jarige Artem Bondarenko, met een transferwaarde van 10 miljoen euro en de 21-jarige Georgiy Sudakov, met een transferwaarde van 15 miljoen euro. Deze twee kunnen niet altijd op een basisplaats rekenen bij Shakhtar Donetsk.

In de voorhoede van Shakhtar scoorde Kaschuk tot nu toe het meest
Bij Shakhtar is er nog niet een specifieke doelpuntenmachine opgestaan. De drie vaste basisplaatsen worden ingenomen door drie Oekraïners. Op dit moment leidt rechtsbuiten Oleksiy Kaschuk de score, hij heeft er nu vier in het mandje liggen. Naast Kaschuk wordt de aanval meestal gevormd met spits Danylo Sikan en Oleksandr Zubkov.

De aanvaller met de hoogste transferwaarde is Lassina Traoré. De spits kwam in 2021 over van Ajax. Destijds betaalde Shakhtar tien miljoen euro voor Traoré. Op dit moment kampt de spits met een scheur in een pees. Aan het eind van dit jaar wordt de spits weer terugverwacht.