Nederland komt zeer matige eerste helft te boven en verslaat Ierland

10-09-2023 22:52

Het Nederlands elftal heeft na een duel met twee gezichten weer een belangrijke stap gezet richting het EK 2024. Oranje won na een zeer zwakke eerste en veel betere tweede helft met 2-1 van Ierland. Denzel Dumfries vertolkte opnieuw een hoofdrol.

Ronald Koeman voerde in iedere linie één wijziging door. Matthijs de Ligt verving de afgehaakte Lutsharel Geertruida, Mats Wieffer kreeg de voorkeur boven Marten de Roon en Donyell Malen verving Wout Weghorst in de punt van de aanval. Van het goede gevoel na de wedstrijd tegen Griekenland was echter al snel niets meer over. Nederland kende een dramatische start in Dublin.

In de eerste paar minuten stapelde Oranje fout op fout, maar een ongelukkige handsbal van Virgil van Dijk leidde de snelle 1-0 in. Adam Idah benutte de strafschop. Nederland had het bijzonder moeilijk met Ierland, dat in een soortgelijk systeem speelde en er bovenop zat. Toch viel na achttien minuten de 1-1. Na een prachtige pass van Cody Gakpo ging Denzel Dumfries over het been bij doelman Gavin Bazunu. Gakpo maakte vanaf elf meter gelijk.

Niet veel later leek er nog meer in te zitten toen Donyell Malen werd weggestoken na een overstapje van Xavi Simons. Zijn schot werd echter eenvoudig gekeerd. Het was ook tegen de verhoudingen geweest, want Oranje was vooral achterin onrustig en verre van foutloos. Hoewel het in de slotminuten van de eerste helft ietsje beter ging, greep Koeman halverwege hard in met het inbrengen van Tijjani Reijnders en Wout Weghorst voor Mats Wieffer en Daley Blind.

In een 4-3-3 formatie maakte Nederland in de tweede helft een veel betere indruk. Uitgerekend invaller Weghorst zorgde na 56 minuten voor de voorsprong. De assist was van Dumfries, die na een goede loopactie de bal had ontvangen van Frenkie de Jong. Nu waren de Ieren even de kluts kwijt en was Oranje veel beter. Het enige dat er aan ontbrak was een derde doelpunt.

Ierland nam steeds meer risico tijdens het slotoffensief, waardoor er in de tegenaanval vooral voor Xavi Simons veel ruimte lag. Meer doelpunten bleven echter uit. Nederland trok de zege wel over de streep, waardoor de tweede plaats behouden blijft. De ploeg van Koeman heeft negen punten uit vier duels. Griekenland staat na een zege op Gibraltar op negen uit vijf.