UEFA-ranking in vraag gesteld: Conference League levert te veel op'

UEFA-ranking in vraag gesteld: "Conference League levert te veel op"'

02-09-2023 22:20
32

Pedro Proença, de voorzitter van de Portugese voetbalbond, hekelt het feit dat Nederland Portugal heeft ingehaald op de coëfficiëntenranglijst. De voorzitter meent dat overwinningen in de Europa League en Conference League véél te zwaar meetellen in het huidige systeem. 

Proença schrijft zaterdag in een verklaring dat hij het oneens is met de manier waarop het competitiecoëfficiënt op het moment wordt berekend. Met de komst van de Conference League pakten Nederlandse clubs (maar ook Belgische clubs) een enorme hoeveelheid punten en werd Portugal ingehaald. 'We kunnen niet zwijgen met een falend scoresysteem, waardoor een land dat 75 procent van zijn punten in de Champions League heeft een positie op de UEFA-ranglijst kan verliezen aan een ander land dat 85 procent van zijn punten in de Europa League en Conference League heeft veiliggesteld', sneert Proença onder meer, opgetekend door Record

Benfica en Porto gooien de afgelopen seizoenen hoge ogen in de Champions League, maar dat levert niet voldoende punten op, aldus Proença. 'Het is tijd dat we allemaal samenkomen en iets voor het voetbal doen. Want praten en wijzen op de problemen is niet genoeg. Er is actie nodig om ze op te lossen.' Portugal en de Conference League beleven tot dusver geen goed huwelijk: zowel Arouca als Vitória Guimarães wisten de groepsfase niet te bereiken. 

Mede door dat systeem is ook België bezig aan een opmars en sprokkelt het flink wat punten. Portugal heeft wel nog een serieuze voorsprong op ons land, maar is niet langer helemaal onbereikbaar geworden.