Blik op Lugano: net als Union geen thuisvoordeel, uitkijken voor topschutter Celar

Blik op Lugano: net als Union geen thuisvoordeel, uitkijken voor topschutter Celar

24-08-2023 08:00 Laatste update: 16:29

Als allerlaatste der Belgische vertegenwoordigers springt ook Union Saint-Gilloise donderdagavond in het Europese bad. Het nummer drie van afgelopen seizoen treft FC Lugano, dat vierde werd in de Zwitserse Super League en de nationale beker in de wacht sleepte. VoetbalPrimeur.be licht de club door. 

Geschiedenis en prestaties
Het Italiaanstalige Lugano is in de eerste plaats bekend omwille van het prachtige meer, maar ook op voetbalvlak valt er wat te beleven. Met drie titels en vier bekers op het palmares mag je de club gerust een Zwitserse subtopper noemen. De laatste kampioenenschaal dateert wel al weer van 1949, terwijl de bekertriomf van afgelopen seizoen ook al zo'n dertig jaar op zich liet wachten. Niet verwonderlijk, aangezien Lugano begin deze eeuw financieel door zwaar weer ging en pas in 2016 haar herintrede maakte op het hoogste niveau.

Stadion
Normaal gezien vormt het Stadio di Cornaredo (6.330 plaatsen) het decor voor de thuismatchen van Lugano, maar dat stadion voldoet niet aan de Europese normen. Het roept bij Union, dat aantreedt in het Lotto Park, ongetwijfeld weinig leedvermaak op ... Voor haar Europese wedstrijden wijkt Lugano daarom uit naar Genève, meer bepaald naar de thuisbasis van Servette. Die naam wekt in Genk nog steeds nachtmerries op. Het is maar de vraag hoeveel supporters erheen zullen afreizen, aangezien beide steden een dikke vier uur uit elkaar liggen. Een heksenketel lijkt Union zeker niet te hoeven vrezen. 

Huidige vorm en tactiek
Als Zwitsers bekerlaureaat treedt Lugano nu pas ten tonele op de Europese scène. Het is niet de enige parallel met Union, want ook de resultaten in de competitie ogen merkwaardig gelijklopend. Beide ploegen staan momenteel op negen punten uit vier wedstrijden. Net als Union (afgelopen zaterdag tegen KV Mechelen) ging Lugano één keer onderuit. In de topper met FC Zürich bleek het een maatje te klein: 3-0. Niettemin prijkt Lugano nog steeds op een fraaie tweede plek, op één puntje van Zürich. Met het vertrouwen zit het dus wel snor, zeker na een 6-1-overwinning op speeldag 4.

Onder de trainer met de welluidende naam Mattia Croci-Torti probeert Lugano zich wekelijks te presenteren als een topploeg. Dat betekent dat het graag de bal opeist en de opbouw van achteruit verzorgt. De Bianconeri verschijnen meestal in een 4-2-3-1 aan de aftrap, met voldoende tactische flexibiliteit om naar een 4-3-3 te schakelen.

Selectie
Croci-Torti rekent voornamelijk op jonge twintigers, waarbij de as van het elftal versterkt wordt door een drietal dertigers. Veel bekende namen lopen er niet rond, op Renato Steffen na dan. De Zwitser draaide jarenlang vlotjes mee bij VFL Wolfsburg en keerde vorige zomer terug naar zijn thuisland. Bij Lugano zorgt hij geregeld voor doelpunten en assists vanop zijn rechterflank.

Voor het overige moet Union vooral uitkijken voor spits Zan Celar. Die slaagde er niet in om door te breken bij AS Roma, maar een stapje terug deed wonderen. Vorig seizoen legde hij zestien competitiedoelpunten in het mandje en ook in de huidige jaargang is hij weer uitstekend op dreef. Een meevaller voor Alexander Blessin en co is dan weer dat twee andere jonge, veelbelovende sterkhouders alvast verstek moeten geven voor het heenduel. Zowel verdediger Lucas Mai (peesblessure) als aanvaller Ignacio Aliseda (blindedarmontsteking) zijn er niet bij. Jongens met een Belgisch verleden lopen er niet rond.

Conclusie: angst is niet op haar plaats
Uiteraard verdient elke tegenstander respect, al zeker voor een ploeg die de Zwitserse beker kan veroveren. Toch hoeft Union niet met een bang hartje rond te lopen, om meerdere redenen. Allereerst lijkt het individuele talent bij Lugano zeker niet boven dat van de Brusselaars uit te steken. Daarnaast zou de speelstijl hen moeten liggen. Tot slot is er altijd nog het vangnet van de Conference League: de verliezer van de tweestrijd is er verzekerd van een ticket voor de groepsfase. Kortom: niet te veel nadenken en gas geven!