PLP: De Bruyne en co versus de rest en King Kompany is back

PLP: De Bruyne en co versus de rest en King Kompany is back

11-08-2023 00:50 Laatste update: 12-08-2023 15:43
2

Billie Billiet

De meest competitieve competitie gaat binnenkort opnieuw van start. Van het gammele stadion van Luton Town tot het koninklijk paleis van Manchester City en alles daartussen. De Britse voetbaltempels en de supporters die ze tot leven schreeuwen, wachten 76 dagen vol ongeduld tot de bal weer gaat rollen. Vrijdag is het zover. Het - door Vincent Kompany - heruitgevonden Burnley FC ontvangt de regerende kampioen Manchester City. Het startschot wordt daar gegeven, de bal gaat daar aan het rollen en belandt ergens op het einde van mei 2024. VoetbalPrimeur.be brengt u doorheen het seizoen de verhalen van de Engelse hoogste klasse. Starten doen we nu alvast met de PLP oftewel de Premier League-Preview.

Steken Kevin De Bruyne en Manchester City opnieuw de beker in de lucht?
Dat Manchester City aan de start van het nieuwe seizoen opnieuw dé absolute topfavoriet is, zal geen verrassing zijn. Van de afgelopen vijf seizoenen bleken de Citizens maar liefst vier keer de sterkste te zijn. Vorig seizoen kon Manchester City de Treble de lucht in steken. De Premier League, de FA Cup en de Champions League werden gewonnen door de manschappen van Pep Guardiola. Hoe moet je een kern voor het nieuwe seizoen opladen? Een kern die alles won wat er te winnen viel … Het is een opgave die door velen onderschat wordt.

Guardiola slaagde er de afgelopen seizoenen steeds in om een frisse wind door de kleedkamer te laten waaien. De Spanjaard slaagde hierin door een transferbeleid dat - ook al kleurden de club en het bestuur af en toe buiten de lijntjes - genadeloos en bijzonder doelgericht is. Concurrentie achterin met de komst van Gvardiol, concurrentie op het middenveld met de komst van Kovacic en mogelijk is er ook nog concurrentie op komst voor de aanvalslinie (Mitoma van Brighton, Michael Olise van Crystal Palace en Jeremy Doku van Rennes worden genoemd). De nieuwe namen houden de gevestigde waarden scherp, brengen een enorme appetijt voor titels met zich mee en moeten de leemte vullen die vertrekkers als Gündogan en Mahrez achterlaten. Manchester City lijkt, voordat er een bal getrapt is, op koers om een vierde opeenvolgende titel te pakken. Dat zou trouwens een record zijn. Je mag er zeker van zijn dat Guardiola dit ook al in de kleedkamer van het Etihad heeft ingekaderd.

We eindigen deze lofzang met toch een kleine kanttekening: Had Guardiola een ‘understudy’ voor De Bruyne moeten halen? Florian Wirtz werd genoemd. Het jonge talent van Bayer Leverkusen maakte afgelopen seizoen onder andere tegen Union Saint-Gilloise een stevige indruk. Nadat de jonge Duitser zijn kruisbanden scheurde in het seizoen 21/22, was hij afgelopen seizoen weer helemaal op niveau. Guardiola sprong vorig seizoen al erg voorzichtig om met de minuten van De Bruyne en wanneer de Rode Duivel niet op het veld stond, was dit toch voelbaar. 

Wie kan City het vuur aan de schenen leggen?
Arsenal bracht afgelopen seizoen verfrissend voetbal onder Mikel Arteta. Odegaard, Saka, Martinelli, … ze schitterden allemaal en voetbalden de resultaten bijeen. Lange tijd stonden The Gunners op nummer één, maar uiteindelijk dolf Arsenal toch het onderspit tegen de routiniers van Man City. Een ervaring rijker en een kwaliteitsinjectie later wordt Arsenal bij de kanshebbers gerekend. De transfer van Declan Rice bevestigt de ambities van de club en de ervaring die ze vorig jaar hebben opgedaan, kan wonderen verrichten in de jonge kern die ze hebben. De grote zorg blijft toch het gebrek aan spitsen. Gabriel Jesus kon afgelopen seizoen overtuigen, maar bij een blessure van de Braziliaan zal het Kai Havertz zijn die in de punt van de aanval speelt. Tijdens de Community Shield van afgelopen week was dit het geval. Het werd toen meteen duidelijk waarom Arsenal de Duitser voor een plekje op het middenveld haalde.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Arsenal (@arsenal)

Lukt het Jürgen Klopp opnieuw om Liverpool FC zijn ‘Heavy-Metal-Football’ te laten spelen? Slaagt Erik ten Hag erin om Manchester United consistent resultaten bijeen te voetballen? Je zou het toch verwachten …

Bij Liverpool werd er gesproken van de grote ‘rebuild’. Tot nog toe bleven de transfers van The Reds toch onder de verwachtingen. De eigenaars, FSG, houden halsstarrig vast aan hun zelfonderhoudend transferbeleid in een markt die uit haar voegen barst. Zes middenvelders verlieten Liverpool en tot nog toe werden enkel Alexis Mac Allister en Dominik Szoboszlai gehaald. De supporters van The Reds schreeuwen om een nummer zes en een centrale verdediger. Deze extra krachten lijken cruciaal om het systeem, waar Trent Alexander-Arnold naar het middenveld trekt, te kunnen spelen. Romeo Lavia zou mogelijk op komst zijn, maar er lijkt de komende weken nog veel werk voor de boeg. We kunnen echter niet vergeten dat The Reds voorin een ongelooflijke weelde aan aanvallend gevaar hebben lopen. Met Mo Salah, Diogo Jota, Luis Diaz, Darwin Nunez en Cody Gakpo heeft het alvast buskruit in de kern. Ook de jonge Ben Doak, een Schotse winger van zeventien jaar maakte indruk in pre-season. Haalt Liverpool nog de nodige versterkingen zonder al te veel kleerscheuren bij de start van het seizoen te kennen, dan zou het weleens een seizoen van revanche kunnen worden voor Klopp en co.

Bij Manchester United stond de zomer in het teken van een echte nummer negen. Uiteindelijk kreeg Ten Hag wat hij wilde en Rasmus Højlund valt komend seizoen te bewonderen in The Theatre of Dreams. De jonge Deen wist afgelopen seizoen in de Serie A negen doelpunten te scoren. Het valt dus toch af te wachten of de 20-jarige de rol van absolute nummer negen zal kunnen invullen. United strandde vorig seizoen op een derde plek in het klassement en speelde met periodes erg sterk voetbal. De mannen van Ten Hag bleken uiteindelijk toch nog wat te inconsistent om echt in een titelrace te belanden. Een spits als Højlund, Mason Mount op het middenveld en André Onana in doel zouden The Red Devils hierbij zeker kunnen helpen.

Wie verzorgt er wederom een smakelijke strijd voor de Europese tickets?
Kan Chelsea het afgelopen seizoen doorspoelen onder leiding van Mauricio Pochettino? Chelsea heeft na een draak van een seizoen nood aan rust en doelpunten. The Blues staan nu onder leiding van de Argentijnse keuzeheer, die voor dat eerste (de rust) moet zorgen. Pochettino heeft de moeilijke opgave om terug stabiliteit binnen de club te brengen nadat Thomas Tuchel, Graham Potter en Frank Lampard om beurten de scepter zwaaiden in een seizoen waarin Chelsea ongeziene uitgaven deed. Het leverde slechts een plekje in de middenmoot op en een wijze les: ‘you can’t buy a team’. Een ontregelde kern moest deze zomer terug als een puzzel gelegd worden. Waar er vorig seizoen vooral spelers gehaald werden, zag Chelsea de afgelopen maand een handvol spelers vertrekken. Eerder werd al aangehaald dat The Blues naast rust ook doelpunten nodig hebben. Nicolas Jackson en Christopher Nkunku werden gehaald en moeten hiervoor zorgen. Dat Chelsea in de buurt van de titel zal komen, lijkt onwaarschijnlijk. Een plek in de top vier zal met de ervaring van Pochettino en mits doelpunten van Jackson en Nkunku wel mogelijk zijn. 

Na een schitterend einde van het vorige seizoen lijkt Aston Villa ook naast het veld deze lijn door te trekken. De Villains hebben een aantal indrukwekkende transfers uit hun hoed getoverd. De nieuwe verdediger Pau Torres staat al enige tijd hoog aangeschreven en de Franse vleugelspeler Moussa Diaby zal voor de nodige dreiging zorgen in de voorlinie van Aston Villa. Youri Tielemans lijkt alvast ook een goede aanwinst te zijn na een gratis transfer van Leicester City. Unai Emery bracht de club uit de Midlands terug in Europa en het bestuur heeft zijn coach bedankt door hem volop te steunen op de transfermarkt.

Newcastle United is ongetwijfeld ook een ‘force to be reckoned with’. De supporters van Newcastle zagen hun club in 2021 overgenomen worden door een Saoedische investeringsgroep. Ondertussen lijkt de club in een opwaartse spiraal te zitten. De mannen van Eddie Howe bemachtigden het afgelopen seizoen een Champions League-ticket en het Europese toneel keert dus terug op Tyneside. Sinds de overname zijn de uitgaven groot, maar gestructureerd en verstandig geweest. Ook deze zomer lijkt Newcastle dezelfde tactiek te hanteren. Howe heeft zich ondertussen bewezen als een topcoach en het lijdt geen twijfel dat hij Sandro Tonali en Harvey Barnes mooi in zijn team zal laten passen. Ook de transfer van Tino Livramento is een bewijs van een weldoordacht transferbeleid. De jonge full-back er één voor nu en de toekomst.

Bij Tottenham zal er veel afhangen van het mogelijke vertrek van Harry Kane. De transfer-saga van de topspits is opnieuw hét onderwerp van de afgelopen maanden in het noorden van Londen. Spurs lijkt deze onzekerheid te kunnen missen als kiespijn. Afgelopen seizoen strandde Tottenham op een achtste plek en greep op die manier naast een Europees ticket. Ook het spel liet te wensen over … Ange Postecoglou kwam deze zomer over van Celtic om de leiding te nemen over een club die op zoek is naar stabiliteit. De Australisch-Griekse trainer zal tijd en geduld nodig hebben na de turbulentie van de afgelopen seizoenen. Zijn ploegen zijn alvast wel vermakelijk om naar te kijken, wat in ieder geval al een verbetering is. De kersverse coach drukte deze zomer meteen zijn stempel en haalde een aantal welgekomen versterkingen. James Maddison en Micky Van de Ven zijn de meest opvallende aanwinsten.

Brighton & Hove Albion was afgelopen seizoen misschien wel de meest vermakelijke ploeg om naar te kijken. De kustploeg wist niet alleen het publiek te entertainen, het leverde vaak ook punten op. De mannen van De Zerbi spelen komend seizoen in de Europa League en hopen zich ook daar van hun beste kant te laten zien. Het valt echter af te wachten of de kern van Brighton breed genoeg is om steeds opnieuw fris aan de aftrap te staan in de Premier League. Dat The Seagulls komend seizoen Mac Allister en mogelijk ook Moises Caicedo zullen missen, valt niet te betwijfelen. Brighton is echter zelf ook druk bezig geweest op de transfermarkt. Ze haalden aanvallend talent binnen in de vorm van Joao Pedro. Ex-RSC Anderlecht doelman Bart Verbruggen moet dan weer het vertrek van Robert Sanchez opvangen. De Braziliaanse centrale verdediger Igor Julio zal de defensieve kracht versterken en James Milner van Liverpool zorgt voor veel ervaring en de nodige knowhow. Als Brighton erin slaagt om de deal van 40 miljoen euro voor Mohammed Kudus van Ajax rond te krijgen, zou het best kunnen dat The Seagulls opnieuw een Europees ticket zullen bemachtigen.

Waar stranden Burnley en Kompany op het einde van de rit?
Het afgelopen seizoen in de Premier League moet Kompany ongetwijfeld hoop geven. Fulham eindigde na promotie op een knappe tiende plek, Bournemouth AFC en Nottingham Forest eindigden respectievelijk op een vijftiende en zestiende plek. Alle drie de gepromoveerde clubs wisten hun verblijf te verlengen en Burnley zal dit ongetwijfeld ook proberen. The Clarets speelden de pannen van het dak in The Championship en met Kompany aan het roer mogen de supporters misschien wel hopen op meer dan enkel overleven. Burnley heeft ambitie getoond met de transfer van James Trafford, de held van de nationale ploeg van Engeland op het EK voor onder 21-jarigen. Ook de transfer van Sander Berge (ex-KRC Genk) van Sheffield United bewijst dat Kompany hoog mikt. Kompany heeft Burnley nieuw leven ingeblazen en er is oprecht enthousiasme voor de openingswedstrijd van vrijdag wanneer ze thuis spelen tegen kampioen Manchester City.