Afgelopen JPL-seizoen goed voor 282 jaar stadionverboden

Afgelopen JPL-seizoen goed voor 282 jaar stadionverboden

27-07-2023 09:25 Laatste update: 09:46

Pro League zette zich afgelopen seizoen in voor meer veiligheid in stadions en ziet dat deze inspanning zijn vruchten afwerpt. Dit blijkt uit de cijfers van het vorige voetbalseizoen in de Belgische competities.

De Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen was het initiatief van vorig jaar van de Pro League en de KBVB om supportersgeweld aan te pakken. In het afgelopen seizoen behandelde deze onafhankelijke instantie 174 dossiers, wat resulteerde in 282 jaar aan stadionverboden bij zowel prof- als amateurclubs.

Voorheen werden er slechts 40 gevallen van supportersgeweld per seizoen gerapporteerd, maar dit aantal is in het recente seizoen gestegen tot 174. "De switch naar een onafhankelijke instantie die beslist, zorgt ervoor dat er meer en sneller wordt opgetreden'', noteerde Het Nieuwsblad uit de mond van Lorin Parys, de CEO van Pro League.

"We zijn ook bijzonder streng geworden met onze sancties met bijvoorbeeld 25 jaar stadionverbod bij recidive. Dat maakt dat we op sommige vlakken strenger zijn dan de Premier League", aldus Parys, die ook aangeeft dat de straffen strenger zijn geworden.