Parys over Samen voor Veilig Voetbal: '282 jaar aan stadionverboden'

Parys over Samen voor Veilig Voetbal: '282 jaar aan stadionverboden'

26-07-2023 12:25 Laatste update: 12:28
63

Afgelopen seizoen lanceerde de Jupiler Pro League Samen voor Veilig Voetbal. Het project moest ervoor zorgen dat de stadions een veiligere plek werden. Een van de maatregelen in het project was de Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen.

Deze maatregel zorgde ervoor dat niet langer de clubs maar de Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen sancties voor wangedrag in de stadions bepaalden. Door de onafhankelijke werking van het orgaan werden dossiers sneller en effectiever behandeld. Op die manier hoopt de Pro League een veiligere stadionbeleving te creëren voor de voetballiefhebbers. 

Een jaar na het invoeren van de maatregel, stelt de Pro League de balans op. Lorin Parys reageert op de website van de Pro League. “Waar we vroeger 40 gevallen van supportersgeweld per seizoen gemeld kregen, zijn er in het afgelopen seizoen al 174 incidenten onderzocht”, getuigt Parys. “De switch naar een onafhankelijke instantie die beslist, zorgt ervoor dat er meer en sneller wordt opgetreden.”

“We zijn ook bijzonder streng geworden met onze sancties met bijvoorbeeld 25 jaar stadionverbod bij recidive. Dat maakt dat we op sommige vlakken strenger zijn dan de Premier League”, gaat Parys verder. “Op die manier werken we aan veilige stadions voor onze fans waar we in de toekomst nog meer families met kinderen willen verwelkomen.” Toch is daarmee de kous niet af: “ Het is goed dat we sneller, strenger en vaker optreden. Maar ik zal pas echt tevreden zijn als we 0 jaar stadionverbod moeten uitspreken.”