Jong Engeland wint het EK U21 na bizarre slotminuut tegen Jong Spanje

08-07-2023 20:24
2

Jong Engeland heeft beslag gelegd op het EK O21. De Engelse talenten versloegen - na een spectaculair slot - in de finale in het Georgische Batumi de leeftijdsgenoten van Spanje met een minimaal verschil: 1-0.

Jong Engeland, dat het hele toernooi nog geen goal hoefde te incasseren, was in de openingsfase van de eindstrijd de bovenliggende partij. Na zes minuten zorge Newcastle United-aanvaller Anthony Gordon voor het eerste gevaar van de wedstrijd, maar na getreuzel kwam hij niet tot schieten.

Na twintig minuten nam Jong Spanje het initiatief meer en meer over. Drie goede kansen brachten de Spanjaarden echter niet aan de leiding. Het was steeds net niet genoeg aan de kant van Spanje, waardoor Engeland in leven bleef. Sterker nog: vlak voor rust kwam Jong Engeland op voorsprong. Na eerst de paal te hebben geraakt was het in de blessuretijd van de eerste helft Curtis Jones die Engeland op 1-0 bracht.

Direct na het doelpunt kwam de vlam in de pan. Om onduidelijke redenen vielen beide kampen elkaar aan en moest er door de arbiter met rood gestrooid worden aan stafleden. Onder meer Ashley Cole, assistent-bondscoach bij Engeland, werd naar de tribune verwezen. De tweede helft was het vooral tegenhouden voor Engeland. Spanje was de bovenliggende partij, maar kwam simpelweg niet tot scoren.

Halverwege het tweede bedrijf werd Madueke ingebracht. Met de Chelsea-aanvaller wilde Engeland loeren op de counter, maar de buitenspeler werd vooral gedwongen te verdedigen. In de slotminuten kreeg Madueke een dot van een kans, maar de Spaanse doelman wist de bal op wonderbaarlijke wijze te keren. In de zesde minuut van de blessuretijd leek de finale een bizarre wending te krijgen, nadat de bal op de stip werd gelegd.

De strafschop werd echter gekeerd door uitblinker James Trafford. Een uitzonderlijke prestatie voor de doelman, die het hele toernooi geen tegendoelpunt kreeg. In de laatste minuut gebeurde niets meer, wat betekent dat Jong Engeland het stokje overneemt van Jong Duitsland, dat het toernooi in 2021 won.