'UEFA reageert na blunder: Jonge Duivels krijgen toch VAR op EK U21'

'UEFA reageert na blunder: Jonge Duivels krijgen toch VAR op EK U21'

24-06-2023 10:31

Het geblunder van de arbitrage tijdens het EK U21-duel tussen Jong Frankrijk en Jong Italië heeft gevolgen voor de rest van het toernooi. Door de fouten van de Nederlander Allard Lindhout heeft de UEFA besloten om vanaf de kwartfinales de VAR te introduceren. Als de Belgische beloften die fase bereiken, krijgen ze dus steun van een videoref.

Tijdens het EK U21 in Georgië en Roemenië zou eigenlijk geen gebruik worden gemaakt van videobeelden, maar daar komt dankzij de zware fout in Frankrijk-Italië verandering in. Volgens Gianluca di Marzio wil de Europese voetbalbond nu alsnog de hulp van de VAR inschakelen.

De Nederlandse ref Lindhout is de gebeten hond in Italië, nadat hij in de slotfase de 2-2 verzuimde toe te kennen. Een kopbal van Raoul Bellanova passeerde via de onderkant van de lat de lijn, maar dat werd door de arbitrage niet waargenomen. Dat de Franse verdediger Castello Lukeba de bal vervolgens ook nog eens met de arm uit het doel ranselde, ontging hem eveneens. De Italianen meenden daarnaast dat de Fransen een overtreding begingen in aanloop naar hun tweede treffer.

Onder meer Italië-trainer Paolo Nicolato uitte al forse kritiek op Lindhout. "Ik verwacht geen excuses van de scheidsrechter, ook hij zal niet tevreden zijn met zichzelf. Ik heb de indruk dat scheidsrechters gewend zijn om de VAR te gebruiken, zonder weten ze niet meer hoe ze snel beslissingen moeten nemen", voegde hij daar een dag later aan toe.

De Belgische beloften komen deze zaterdag opnieuw in actie. Om 18.00 uur begint de wedstrijd tegen Georgië, dat op de openingsspeeldag verrassend won van Portugal (2-0) en daardoor aan de leiding gaat in poule A. Na het gelijkspel tegen Nederland staat ons land op een gedeelde tweede stek.