Een inkijk in de jeugd van Genk: “Wij pompen er meer geld in dan vele clubs”

Een inkijk in de jeugd van Genk: “Wij pompen er meer geld in dan vele clubs”

11-05-2023 10:32
4

Koen Daerden, technisch directeur van de jeugdopleiding in KRC Genk, geeft een inkijk in de werking van de jeugdtransfers in de Jupiler Pro League. De voormalige linksmidden van onder andere Club Brugge tracht uit te leggen waarom Genk zo’n populaire bestemming is voor jonge voetballers. 

“Er zijn altijd jeugdtransfers geweest en die zullen er altijd zijn”, klinkt het in een interview met Het Nieuwsblad. “Genk is actief op die markt, net zoals alle andere clubs. Dat er veel jongens voor ons kiezen, heeft te maken met ons verhaal”, geeft Daerden aan. “Op jonge leeftijd opteren talenten niet voor onze clubkleuren of mijn mooie ogen, maar wel omdat we hen een stabiele sterke opleiding bieden gecombineerd met een goed schoolproject.”

Daerden gelooft dat zowel school als club perfect op elkaar moeten inspelen. Volgens de technisch directeur geeft dit dan ook vaak de doorslag. “Je mag ook niet vergeten dat wij qua totaalbudget voor onze jeugdwerking meer uittrekken dan veel andere clubs. Twee miljoen? Daar ga ik niet op in, maar er zijn hier nieuwe kunstgrasvelden, top jeugdtrainers, een uitgebreid transportnetwerk… De jeugd behoort tot het DNA van onze club.”

Vaak gaat de club gaan jagen achter dat soort grote talenten, maar door mond-tot-mondreclame gebeurt het ook dat spelers Genk contacteren met de vraag of ze niet bij Genk terechtkunnen. “Eens de sportieve keuze gemaakt is, bekijken wij dan met de ouders hoe we alles organisatorisch regelen: vervoer, huisvesting… Als een jongen bijna 15 jaar is, bespreken we ook een potentieel profcontract.”