‘Belgische clubs geven 20 miljoen minder uit aan makelaars na Propere Handen’

‘Belgische clubs geven 20 miljoen minder uit aan makelaars na Propere Handen’

19-04-2023 10:16
6

Operatie Propere Handen heeft haar sporen nagelaten. We lezen in Het Laatste Nieuws dat clubs in België steeds minder betalen aan makelaarscommissies. De totaalsom zou nu zo’n twintig miljoen minder zijn dan toen het schandaal losbarstte. 

Over een heel jaar hebben de clubs samengeteld zo’n 28,2 miljoen euro betaald in commissies voor de makelaars. Toen Operatie Zero in 2018 het nieuws haalde was dat een kleine 50 miljoen euro. Een stevige daling, zo blijkt uit een artikel in Het Laatste Nieuws

‘De juridische rompslomp blijft vierenhalf jaar later nog steeds aanslepen. Of de mentaliteit onder de Belgische clubs is veranderd, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar het is wel duidelijk dat het profvoetbal de uitgaven aan makelaars de kop ingedrukt heeft’, schrijft de krant op woensdag.

De voetbalbond gaf eerder cijfers vrij waarin de evolutie valt te zien. We zetten het nog even op een rijtje. Tussen 1 april 2018 en 31 maart 2019 was het toaal aan commissies voor de makelaars zo’n 48,7 miljoen euro. Vorig jaar was het een totaal van 32,3 miljoen euro. Tussen 1 april van 2022 en 31 maart van 2023 is het totaal opnieuw geslonken naar 28,2 miljoen euro. Daarvan kwam ruim 6 miljoen euro van betalingen die spelers aan hun makelaars deden. Dit systeem zal de FIFA, trouwens, binnenkort verplichten.