Professor reageert op situatie Vanzeir in MLS: “Het kan iedereen overkomen”

Professor reageert op situatie Vanzeir in MLS: “Het kan iedereen overkomen”

11-04-2023 21:50
22

Professor Bram Vervliet, gespecialiseerd in biologische psychologie aan de KU Leuven, reageert op de situatie rondom Dante Vanzeir. Vanzeir, de oud-speler van Union, heeft officieel zijn excuses aangeboden na zijn racistische uiting tijdens de wedstrijd tussen de New York Red Bulls en de SJ Earthquakes.

Professor Vervliet werd gevraagd naar het opvallende feit dat Vanzeir sinds zijn jeugd bij Racing Genk en ook bij de Rode Duivels speelt tussen de zwarte spelers. Volgens Vervliet heeft onderzoek uitgewezen dat hoe meer je contact hebt met andere rassen, hoe minder racistisch je bent. “Het incident toont dan ook waartoe frustratie, in dit geval tijdens een voetbalmatch, leiden kan. Zelfs al ben je niet racistisch ingesteld, zet je je af tegen racisme en beschouw je jezelf niet als racistisch”, citeert Het Belang Van Limburg professor Vervliet.

Vervliet wordt gevraagd of uitschelden aangeboren is en racisme aangeleerd. De professor is het daar mee eens. “Het heeft evolutionair geholpen om op die manier voor jezelf op te komen, om dominantie te verkrijgen op de andere. Maar dat we dat nog doen op basis van raciale kenmerken, zegt vooral hoe sterk racisme nog ingebakken zit in onze cultuur”, vertelt Vervliet.

Vervliet krijgt nog een laatste vraag of een racistische uithaal doen, iedereen kan overkomen. De professor antwoordt dat dit iedereen kan overkomen. “Het kan iedereen overkomen, ik zou er enorm van schrikken, ik zou me diep schamen en er ontzettend veel spijt van hebben”, besluit Vervliet.