Jans (ex-Cincinnati) over Vanzeir: Alsof ik in een Netflix-film was beland

Jans (ex-Cincinnati) over Vanzeir: "Alsof ik in een Netflix-film was beland"

11-04-2023 17:55
33

Ron Jans, de oud-hoofdtrainer van Standard, reageert op de situatie rondom Dante Vanzeir bij de New York Red Bulls. Jans was zelf actief als hoofdtrainer bij Cincinnati in 2020. De huidige trainer van FC Twente stapte daar op nadat de Nederlander meezong in een liedje waar een racistisch woord in voor kwam.

Vanzeir, de ex-spits van Union SG, heeft officieel zijn excuses aangeboden voor racistisch taalgebruik en wacht nu zijn sanctie af. Jans weet hoe serieus de Amerikaanse voetbalbond zijn nultolerantie hanteert. “Dat moet je niet onderschatten: Amerika vat zoiets heel serieus op, ik voelde me in een nachtmerrie of Netflix-film beland”, citeert Het Laatste Nieuws Jans.

Jans blikt terug naar zijn heftige periode. Jans kreeg van alles op zijn dak toen hij, zonder iemand te willen kwetsen, een hiphopliedje meezong waar het beledigende N-woord in voor kwam. Dit zorgde voor een klacht, een onderzoek en meerdere ondervragingen van advocaten. Dit was voldoende voor Jans om zelf op te stappen en zijn geluk elders te zoeken. “Ik voelde me geen dader, en toch voel je je een dader”, vertelt Jans.

Jans vertelt over de heftigheid die Vanzeir nu waarschijnlijk te wachten staat. “De Amerikaanse maatschappij is hypergevoelig voor dat soort dingen en vat dat heel serieus op”, vertelt Jans. De Nederlandse hoofdtrainer vertelt ook dat dit op van alles effect kan hebben. “Je hebt te maken met sponsorcontracten, clubs mogen niet betrokken zijn bij dit soort zaken. Het is een hele lastige situatie”, besluit Jans.