Refereeing Department legt penaltyfases tussen Gent en Union onder de loep

Refereeing Department legt penaltyfases tussen Gent en Union onder de loep

10-04-2023 19:08
33

Union SG kwam zaterdag op bezoek bij KAA Gent, de wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Na de wedstrijd was er de nodige discussie over de penaltyfases, het Professional Refereeing Department heeft beide situaties bekeken en kwam tot de volgende conclusies.

Penaltyfase 1, mogelijke strafschop voor Union
De eerste situatie deed zich voor in de 17e minuut in het strafschopgebied van Gent, Union-speler Lazare Amani speelt de bal in het strafschopgebied van dichtbij op de arm van Gent-speler Julien De Sart. De scheidsrechter Jan Boterberg laat het spel doorgaan, volgens het Refereeing Department is dit de juiste beslissing. ‘Omdat de arm zich in een natuurlijke positie dicht bij het lichaam bevindt, neemt de scheidsrechter de juiste beslissing om geen strafschop toe te kennen’, schrijft het Refereeing Department.

Penaltyfase 2, strafschop voor Gent
In de 78e minuut krijgt Gent een strafschop. Gent is in de aanval, de bal komt bij Alessio Castro-Montes in het strafschopgebied. Castro-Montes schiet namens Gent op doel en de bal raakt de arm van Union-speler Senne Lynen. Scheidsrechter Boterberg laat doorspelen, maar de VAR vraagt een ‘on-field review’ aan. Na het bekijken van de beelden geeft de scheidsrechter toch een strafschop. Een juiste beslissing volgens het Refereeing Department. ‘De arm van Lynen is weg van het lichaam en krijgt een gele kaart omdat het een schot richting doel is, een terechte VAR-interventie en een correcte eindbeslissing van de scheidsrechter’, schrijft het Refereeing Department.