Anderlecht rekent op nieuwe talisman: Slimani haalt hoogste ratio uit carrière

Anderlecht rekent op nieuwe talisman: Slimani haalt hoogste ratio uit carrière

19-03-2023 22:00 Laatste update: 20-03-2023 07:31
12

RSC Anderlecht haalt de laatste weken weer betere resultaten, met de knappe kwalificatie voor de kwartfinales van de Conference League als voorlopige kroon op het werk. Tegen Villarreal FC was het niet toevallig Islam Slimani die de sleutel in het slot wist te steken. Ook deze zondag tegen OH Leuven verzorgde hij de openingstreffer. In amper anderhalve maand tijd is de Algerijnse spits uitgegroeid tot een regelrechte talisman. Zijn cijfers scheren zelfs hogere toppen dan ooit tevoren, zocht VoetbalPrimeur.be uit.

Even terugblikken naar de nacht van 31 januari op 1 februari. Nadat Anderlecht in de wintermercato aan een heleboel namen gelinkt werd, vooral in het aanvallende compartiment, duiken de supporters de tweede maand van het jaar in met een fikse hoofdpijn. Enkele dossiers zijn de voorbije dagen faliekant afgelopen, met de saga rond Tolu Arokodare (die als een dief in de nacht voor KRC Genk tekende) als klapstuk. De paars-witte harten moeten zich in slaap sussen met Anders Dreyer en … Slimani. Een naam in het Europese voetbal, dat wel, maar duidelijk op zijn retour, toch?

Een vijftigtal dagen later is die aanname helemaal ontkracht. De 34-jarige Slimani werkte zich in geen tijd op tot vaste spits bij de Brusselaars. Dat deed hij niet (alleen) op basis van zijn reputatie, maar vooral dankzij uitstekende statistieken. De bonkige nummer negen wroet, beukt, jammert soms, maar doet voornamelijk waarvoor hij in de eerste plaats betaald wordt: scoren! Zeker de voorbije wedstrijden is Slimani van goudwaarde gebleken. Van de laatste acht ballen die Anderlecht tegen het vijandelijke net kon prikken, kwamen er zes van de voeten of het hoofd van de winteraanwinst. Dat heet impact hebben.

Die impact is zelfs in die mate groot dat Slimani zowaar bezig is aan de meest efficiënte periode uit zijn toch rijkelijk gevulde loopbaan. Toegegeven, het gaat slechts om anderhalve maand, maar het toont op z’n minst aan dat de Algerijn zich in het Lotto Park als een vis in het water voelt. Tot dusver maakte Slimani over alle competities heen zeven doelpunten voor Anderlecht, verspreid over 660 speelminuten. Een eenvoudige rekensom leert ons dat dat aantal neerkomt op een gemiddelde van één goal per 94 minuten. Gezien de uitvoerige toegevoegde tijd die dezer dagen gehanteerd wordt, valt dat nog beknopter samen te vatten: Slimani is elke partij goed voor één treffer.

Odyssee op zoek naar vervlogen tijden
We haalden het al aan: nooit eerder slaagde Slimani erin dat gemiddelde aan te tikken. Het contrast met zijn heenronde is zelfs dag en nacht. Bij Stade Brest dacht men in de ervaren aanvaller eveneens een meerwaarde beet te hebben. Dat draaide anders uit, mede omdat de Franse laagvlieger in tegenstelling tot Anderlecht vaker niet dan wel over de bal beschikt. De balans stond na 988 speelminuten dan ook op … één schamel doelpuntje. Nochtans kreeg Slimani er het nodige vertrouwen van toenmalig trainer Michel Der Zakarian, die in oktober weliswaar de bons kreeg, want elf keer stond hij aan de aftrap van een duel in de Ligue 1.

Nu moet gezegd dat Slimani ergens de schijn tegen heeft. Eigenlijk heeft de spits nooit bekend gestaan om zijn bovenmatig ontwikkelde neus voor doelpunten. Zelfs in zijn jonge jaren bij Belouizdad, in zijn thuisland, rondde hij slechts twee keer nét de kaap van de tien competitiegoals. Niettemin merkte Sporting Club zijn talent op. In de Portugese hoofdstad zou Slimani geleidelijk aan gewend geraken aan de Europese spelstijl. Die mondde na twee jaar uit in het wonderseizoen dat zijn gehele loopbaan zou overschaduwen. In de campagne 2015-2016 lukte Slimani 31 doelpunten in totaal, waarvan 27 in Portugese Primeira Liga, wat neerkwam op één treffer per 107 minuten. Straf, maar anno 2023 bij Anderlecht ligt dat gemiddelde dus nóg iets hoger.

Dat boerenjaar bij Sporting zou later deuren openen naar andere, even aantrekkelijke werkgevers. Sprookjesfabriek Leicester City oordeelde luttele weken na haar historische titel dat het nog wel een extra mirakelman kon gebruiken. Slimani drukte zijn stempel bij The Foxes, maar zijn Portugese cijfers evenaren, dat zat er niet in. Die vaststelling zou de rode draad blijken doorheen het vervolg van zijn Odyssee in Europa. Sinds 2018 is hij nu al aan zijn zevende club toe: Newcastle United, Fenerbahçe, AS Monaco, Olympique Lyon, oude liefde Sporting en dit seizoen dus Brest en Anderlecht. Telkens opnieuw sprokkelde Slimani hier en daar wel zijn doelpuntjes mee, maar de kaap van de tien ronden, dat lukte niet meer. Evenmin als zijn huidige gemiddelde bij Anderlecht evenaren …

Slimani’s carrière in doelpuntencijfers

- 92 doelpunten in tien jaar in Europa (competitie en beker samengeteld);

- Wel twaalf Europese treffers, waaronder vier in de Champions League;

- Huidige gemiddelde bij Anderlecht: één goal/94 minuten

- Eerdere gemiddeldes:
         o Wonderjaar bij Sporting: één goal/107 minuten
         o Leicester: één goal/182 minuten (7 in totaal)
         o Monaco: één goal/143 minuten (9 in totaal)
         o Lyon: één goal/285,5 minuten (4 in totaal)
         o Terugkeer bij Sporting: één goal/107 minuten (4 in totaal)
         o Brest: één goal/988 minuten (1 in totaal)

No Poll