Majecki gaat Mignolet nog voor: meeste 'expected goals' alsnog tegengehouden

Majecki gaat Mignolet nog voor: meeste 'expected goals' alsnog tegengehouden

23-02-2023 12:21 Laatste update: 12:38
5

Met Simon Mignolet ging de Gouden Schoen voor het eerst in decennia nog eens naar een doelman. De statistieken tonen het ook aan: de sluitpost van Club Brugge is een absolute uitblinker. Toch pakte één concurrent uit de Jupiler Pro League al vaker uit met cruciale reddingen, uitgerekend stadsgenoot Radoslaw Majecki van Cercle Brugge.

Belgian Football Stats deelt donderdagmiddag een interessante studie via haar Twitter-kanaal. Daarin werd onderzocht welke doelmannen er het vaakst en het minst vaak in geslaagd zijn om een 'expected goal' alsnog uit hun doelvlak te slaan. Die expected goals zijn de laatste jaren tot een belangrijke waardemeter uitgegroeid in de voetbaldata. Zij voorspellen tijdens een wedstrijd welke ploeg het meest kans maakt op een doelpunt.

Wat blijkt nu? Slechts drie doelmannen uit de JPL onderscheiden zich op positieve wijze ten opzichte van het aantal 'expected goals'. Met andere woorden: zij voorkomen meer tegengoals dan voorspeld. Gouden Schoen Mignolet hoort bij dat trio. Hij voorkwam al 3,7 doelpunten die Club Brugge eigenlijk extra geslikt zou moeten hebben. Ook Maarten Vandevoordt (KRC Genk) laat groene cijfers noteren. Hij staat op 1,7.

Beide heren komen echter niet aan Majecki, die op de troon zit in het Belgische voetbal. De nummer één van Cercle wist zijn ploeggenoten al 4,3 keer te behoeden voor bijkomend leed. Majecki moest zich tot nu toe 30 keer omdraaien in de JPL, terwijl dat volgens de statistieken 34,3 keer geweest had moeten zijn. Op nummer vier in het klassement staat Jean Butez, maar de Fransman van Royal Antwerp FC zit al in de min (-0,8).

Ai, Zulte Waregem ...
Aan het andere eind van het spectrum valt de score van Sammy Bossut op, jammer genoeg voor hem in negatieve zin ... De West-Vlaming van SV Zulte Waregem kreeg al 10,5 doelpunten meer binnen dan vooraf voorspeld. Dat aantal kan het verschil betekenen tussen behoud of degradatie. Ook Guillaume Dietsch (RFC Seraing, -5,7) en Sinan Bolat (KVC Westerlo, -4,9) staan op het sombere podium.