De winterklok tikt: Spreidstand bij Club Brugge, aan het talent ligt het niet

27 januari 2023 om 16:00
Laatste update: 29 januari 2023 om 11:31

De dagen worden langer, maar voor de wintermercato geldt het tegenovergestelde. Over minder dan een week sluit de tussentijdse transfermarkt ongenadig haar deuren. Ook in de Jupiler Pro League wordt nog volop gejaagd op broodnodige versterkingen en fortuinlijke buitenkansjes. VoetbalPrimeur.be overloopt welk werk er nog op de plank ligt bij de Belgische topclubs. In deze derde aflevering: Club Brugge.

Transferactiviteit tot dusver:
IN: Josef Bursik (Stoke City), Jack Hendry (terug na uitleenbeurt aan Cremonese)
UIT: Arne Engels (Augsburg FC), Cyle Larin (Real Valladolid), Noah Mbamba (Bayer Leverkusen), Eduard Sobol (Racing Strasbourg), Ruud Vormer (SV Zulte Waregem)

De ingang
Het is even wennen, maar Club Brugge lijkt wat op de dool. De sportieve ellende sinds de WK-onderbreking wordt eigenlijk weerspiegeld in deze winterse transferperiode. Het Brugse bestuur lijkt op twee gedachten te hinken. Aan de ene kant schreeuwen de magere resultaten van de laatste weken om daadkracht en actie. Aan de andere kant leeft de heilige overtuiging dat er voldoende kwaliteit in de kern aanwezig is om minstens een plekje in de top-vier te bemachtigen, en eigenlijk zelfs gewoon om zich opnieuw tot kampioen te kronen. Door de opgebouwde achterstand op KRC Genk belooft dat echter hoe dan ook een huzarenstukje te worden.

Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe dachten het grootste euvel te verhelpen door een trainerswissel door te voeren. Ondanks de positieve geluiden wacht Scott Parker ook na zijn vierde wedstrijd evenwel nog steeds op een eerste driepunter. Mogelijk komen er daardoor toch nog enkele versterkingen bij. De terugkeer van Hendry moet de weerbaarheid van de verdediging alvast verhogen. Hetzelfde kan gebeuren met Youssouph Badji, zeker nu Larin verkast is. Voor het overige is het koffiedik kijken welke doelwitten Club op het oog heeft, áls dat al het geval is.

Inkomende geruchten: Youssouph Badji (terug van uitleenbeurt aan Sporting Charleroi), Victor Barbera (FC Barcelona B), Giannis Konstantelias (PAOK), Theo Sander (Aalborg)

De uitgang
Met Larin, Sobol en zelfs Vormer ontdeed Club Brugge zich tot dusver al van wat overbodige ballast, om een erg pejoratieve term te gebruiken. Verder wordt ook Eder Balanta nog steeds met zachte aandrang naar de exit begeleid. Veel andere vertrekkers lijken niet meer in de pijplijn te zitten. Ergens is dat ook wel tekenend voor het matige seizoen dat Club doormaakt, althans in eigen land. Tijdens de voorbije transferperiodes stonden de buitenlandse (sub)topclubs zich immers te verdringen om Brugs talent te verleiden.

Dat betekent niet dat het windstil is op het transferdepartement van Jan Breydel. 2023 staat voorlopig namelijk in het teken van wegglippend jong geweld. Engels en Mbamba verkozen al het hazenpad richting Duitsland, aangezien er geen overeenkomst werd gevonden omtrent hun aflopende verbintenissen. Jammer, want beide heren beschikten over het potentieel om op (korte) termijn een belangrijke rol te spelen bij het A-elftal. De kans is reëel dat Senne Lammens zich binnenkort aan dat lijstje toevoegt. Hij zou op zijn beurt richting Engeland verhuizen. Laat het een les zijn voor Club om zo snel mogelijk werk te maken van de contracten bij Club NXT.

Uitgaande geruchten: Eder Balanta (River Plate), Senne Lammens (Everton FC)