Club Brugge strikt Barbera: huisanalist bekijkt Barça-talent: 'Grote toekomst'

Club Brugge strikt Barbera: huisanalist bekijkt Barça-talent: 'Grote toekomst'

27-01-2023 14:00 Laatste update: 16-06-2023 08:11
51

In de zoektocht naar nieuwe talenten zijn de Brugse scouts terecht gekomen bij Victor Barbera van Juventil Barca. De transfer is sinds woensdag officieel een speler van Club Brugge. Wat mogen we van de spits verwachten? Huisanalist Andy Mulders analyseerde de 18-jarige aanvaller.

Spelersprofiel
Naam: Victor Barbera Romero
Nationaliteit: Spanjaard
Geboortedatum: 20/08/2004
Positie: Centrale aanvaller
Voorkeursvoet: Rechts
Vorige club(s): CE Sant Gabriel jeugd, CF Damm jeugd, Barcelona U18 – Atlètic

Type speler: Poacher (stroper): een spits met een geweldig scorend vermogen en zorgt voor gevaarlijke bewegingen voor het doel van de tegenstander. Poachers bemoeien zich niet noodzakelijk met de opbouw van het spel, maar voornamelijk het scoren van doelpunten. Met andere woorden. Poacher’s staan op het juiste moment op de juiste plaats.

Stijl van spelen
Victor Barbera is een centrumspits en een pure afwerker, hij is een diepe spits met een ‘tor-instinct’. Ondanks zijn 1m72 is hij toch fysiek sterk, een goede mix tussen kracht en snelheid. Hierdoor is hij gevaarlijk in de offensieve (getimede) runs en het winnen van de individuele duels. Daarnaast heeft hij de Barcelona opleiding ondergaan waardoor hij zich zeer comfortabel voelt aan de bal. Zijn technische kwaliteiten (1e controle, balbehandeling en inzicht) zijn uitstekend.

Dit maakt hem niet enkel gevaarlijk in en rond het strafschopgebied van de tegenstander, maar ook dat hij het spel vanuit diepere en/of wijdere gebieden kan beïnvloeden. Omdat hij zich op zijn gemak voelt in het laatste derde deel en vaak naar de flanken afdrijft, kan Barbera ook op beide vleugels worden ingezet. Toch ben ik van mening dat de positie van centrumaanvaller momenteel zijn beste positie is.

Barbera's belangrijkste eigenschap is waarschijnlijk zijn positiekeuzes in het strafschopgebied en zijn traptechniek. Hij is een echte “killer” in de backlijn van de tegenstander. Hij maakt vaak gebruik van de “blind spot” van zijn tegenstander en hierdoor uiterst gevaarlijk kan zijn in de 16- meter van de tegenstander.

Als ik een mindere kwaliteit moet aanhalen dan zou ik het omschrijven als “de opbouw”. Omdat hij uiterst gevaarlijk is in het laatste deel van het spel, ligt zijn mindere kwaliteit aan de aanvallende omschakelingen. Zijn passing heeft ook nog positieve impuls nodig. Maar ik verwacht wanneer de passing kan gecombineerd worden met zijn mobiliteit en zijn beweging (movement), dan kan dit wel tot uitstekende resultaten leiden.

Speler in balbezit
Als we gaan kijken naar zijn wedstrijden als centrumspits bij de jeugd van Barcelona, dan vallen verschillende kenmerken op. Barcelona speelt vooral op balbezit en de aanvallers moeten diep vallen om ruimte te creëren en een overtel te creeren op het middenveld. Hier heeft Victor Barbera het moeilijker mee. Victor zal zo bewegen dat er meerdere kanalen worden geopend, als een soort “lokaas” (off-the-ball movement) en zal hierdoor de verdediging van de tegenstander uit elkaar te trekken.

Hierdoor zal er ruimte ontstaan waarin de infiltrerende spelers gebruik van kunnen maken. Eens in de eindfase zal hij zich goed positioneren in de 16-meter om uiterst dodelijk te zijn en doelpunten te scoren. Hij scant goed de vrije zones en kan zich zo bewegen dat hij gevaarlijk kan zijn om een doelpunt te scoren. Hij kan afwerken met zijn uitstekende rechtervoet, maar ook met zijn “mindere” linker voet en dit doet hij puur op zijn instinct.

Werkpunten
- Passing, vooral in de opbouw of directe aanvallende omschakelingen. Barbera is zeker geen spelmaker.
- Linkse voet (vooral de eerste aanname en balbehandelingen), trappen naar doel doet hij puur op instinct (zowel met zijn rechtse voet alsook met zijn “mindere” linkse voet).
- Eindpassing

Conclusie
Ik ben zeer nieuwsgierig hoe Victor zich eventueel zal evolueren bij Club Brugge. Victor Barbera is nog geen “afgewerkt product” maar ik zie toch in hem een geweldige toekomst. Hij is een echte zuivere afmaker, uitstekende coördinatie (1e controles en dribbels) en ondanks zijn 1m72 toch een zeer sterke en wendbare centrumspits die ook voor dreiging kan zorgen door de lucht.

Omdat hij zoveel in beweging is, kan je hem ook op beide flanken zetten, maar ik zie de centrumaanval toch als zijn prioriteit. Als Victor zich verder kan evolueren, dan zie ik in hem toch de 1e spits van Club Brugge worden in de zeer nabije toekomst. Of, als ik verder mag kijken, eventuele Europese top.