De winterklok tikt: Anderlecht doet verwoede pogingen voor drie sleutelposities

27 januari 2023 om 10:13
Laatste update: 27 januari 2023 om 10:13

De dagen worden langer, maar voor de wintermercato geldt het tegenovergestelde. Over minder dan een week sluiten de tussentijdse transfermarkt ongenadig haar deuren. Ook in de Jupiler Pro League wordt nog volop gejaagd op broodnodige versterkingen en fortuinlijke buitenkansjes. VoetbalPrimeur.be overloopt welk werk er nog op de plank ligt bij de Belgische topclubs. In deze eerste aflevering: RSC Anderlecht.

Transferactiviteit tot dusver:
IN: Anders Dreyer (FC Midtjylland)
UIT: Anouar Aït El Hadj (KRC Genk), Fábio Silva (via Wolverhampton Wanderers naar PSV)

De ingang
Het zijn woelige tijden bij Anderlecht, maar temidden alle supportersprotesten en ontslagen moet Jesper Fredberg het hoofd boven water zien te houden. Er liggen immers nog enkele prangende dossiers op tafel. Gezien de sportieve ellende zou paars-wit eigenlijk zowat overal een kwaliteitsinjectie kunnen gebruiken, maar de Deense connectie heeft drie sleutelposities bepaald. Eerst en vooral is er absoluut nood aan een nieuwe spits. Met Sebastiano Esposito en Silva hebben de twee zomeraanwinsten namelijk al andere oorden opgezocht. Blijven nog over: de verguisde Benito Raman en piepkuiken Mario Stroeykens. Als de Europe Play-Off écht nog een ambitie is, moet daar een stevige aanvalsleider bij.

Verder mikt Fredberg nog op twee andere winterdeals. Op linksachter zit Anderlecht al sinds de zomer in de penarie. Het vertrek van Sergio Gomez werd toen opgevangen door de twintigjarige Moussa N’Diaye. Die kan je weinig verwijten, maar een meer ervaren kracht zou er momenteel misschien beter zijn streng trekken, zeker nu de Brusselaars maar niet uit het rechterrijtje lijken te geraken. Als derde en laatste actiepunt zou Brian Riemer er graag nog een veelzijdige centrale middenvelder bij willen. Iemand die het spel naar zich toe trekt, drang naar voren vertoont en strijd levert. Waar die in de slotweek van de wintermercato gevonden moet worden, is een zaak voor landgenoot Fredberg.

Inkomende geruchten: Yahia Attiyat Allah (Wydad AC), Sory Kaba (FC Midtjylland), Sean Johnson (zonder club), Yorbe Vertessen (PSV)

De uitgang
Zoals bekend ziet de boekhouding van Anderlecht er niet roos-, maar roodkleurig uit. Daarom gaat de recordkampioen ook tijdens deze winterperiode in eerste instantie op zoek naar welgekomen inkomsten. Enkele dure contracten uit het verleden schrappen is een belangrijk agendapunt voor Fredberg. Hendrik Van Crombrugge werd om die reden al aan de kant geschoven, net als Wesley Hoedt eerder, al voldeed die sportief eveneens niet langer. Ook het loonbriefje van Adrien Trebel hangt al jaren als een molensteen rond de paars-witte nek. Mocht er in de laatste dagen van januari nog een overnemer voor hem op de proppen komen, zal Anderlecht geen ‘nee’ zeggen.

Naar vaste gewoonte probeert niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute de diepe punten daarnaast te vullen met de lucratieve verkoop van (een) jeugdproduct(en). Als Anderlecht ergens nog aanvaardbaar presteert, is het wel op Neerpede. Financieel zorgt de eigen kweek voor het noodzakelijke appeltje voor de dorst. Niettemin zullen de supporters het nakende vertrek van Julien Duranville met pijn in het hart aanschouwen. De pas zestienjarige vleugelflitser kondigt zich aan als de nieuwste sensatie uit Brussel, maar wordt vurig het hof gemaakt door Borussia Dortmund. Zijn vertrek lijkt min of meer vast te staan, aangezien de besprekingen over zijn huidige verbintenis, die tot medio 2024 loopt, in het slop zitten. Verder moeten ook pakweg Killian Sardella en/of Enock Agyei nog wat geld in het laatje brengen.

Uitgaande geruchten: Enock Agyei (Standard Luik), Julien Duranville (Borussia Dortmund), Wesley Hoedt (Watford FC)