Trésor op stoom onder Vrancken: huisanalist bekijkt KRC Genk-sterkhouder

Trésor op stoom onder Vrancken: huisanalist bekijkt KRC Genk-sterkhouder

21-01-2023 13:00

Mike Trésor is dit seizoen volledig ontploft bij KRC Genk. Onder Wouter Vrancken speelt de dribbelaar de pannen van het dak met een eerste plaats voor de Limburgers als gevolg. Huisanalist Andy Mulders bekeek het voormalig Anderlecht-talent.

Met 5 doelpunten en 14 assists is Mike Trésor één van de steunpilaren van het succes van de leider in de Jupiler Pro League. Trésor is een Belgische linksbuiten die zijn professionele carrière begon in Nederland nadat hij RSC Anderlecht transfervrij verlaten had. NEC Nijmegen besloot om Trésor een contract aan te bieden en speelde hier 29 wedstrijden.

Maar Mike Trésor kwam voor het eerst in de schijnwerpers bij Willem II. Hier speelde hij 60 competitie wedstrijden, scoorde 14 doelpunten en gaf 18 assists wat hem vorig seizoen een transfer opleverde naar KRC Genk. Hier had hij een moeilijke start. Hij begon zijn eerste seizoen sterk met vier assists in drie wedstrijden, maar verloor zijn plek onder John van den Brom naarmate de resultaten van Genk slechter werden.

Toen van den Brom werd ontslagen, kreeg Trésor nieuwe kansen om zich te bewijzen onder Bernd Storck, maar de Duitse manager gebruikte hem vaak als een '8' of een '6', en dat is niet waar hij uitblinkt. Maar dit seizoen komt hij volledig tot bloei. Maar wat maakt hem zo speciaal? Ik probeer met deze korte analyse een beeld te schetsen van de kwaliteiten van Mike Trésor binnen dit team van de fiere leider.

Spelersprofiel
Naam: Mike Trésor Ndayishimiye
Nationaliteit: Belg
Geboortedatum: 28/05/1999
Positie: Aanvallende middenvelder
Voorkeursvoet: Rechts
Vorige club(s): FC Avenir Lembeek(jeugd) - Tubize (jeugd) – Anderlecht (jeugd) – NEC – Willem II – KRC Genk

Mike Trésor speelt dit seizoen als een linksbuiten van KRC Genk, met Bilal El Khannouss of Nicolás Castro in het midden, in de 1-4-2-3-1 van Genk. Je zult hem vaak naar de centrale as zien afdwalen en van positie wisselen met hun aanvallende middenvelder, die dan iets naar de linkerflank zal opschuiven. Als we gaan kijken naar de andere flank (Joseph Paintsil), dan zal deze voornamelijk om de rechterflank blijven.


Hier zie je de actie die Trésor voornamelijk doet, van de linkse flank naar het centrum komen met bal aan de voet.


Hij ziet de ruimte tussen de verdediging en deze passes kan hij correct inspelen. (de juiste timing & de juiste balsnelheid).


Hierdoor zet hij zijn teammaat (Paintsil) alleen voor doel.


Nog een voorbeeld van zijn actie. Normaal zou de tegenstander moeten weten dat hij veelal zijn rechtse voet opzoekt.


Hij komt naar binnen en behoudt het overzicht. Speelt hier de opkomende flankaanvaller in.

Trésor is een fantastische speler met de bal aan zijn voeten. Hij is een geweldige dribbelaar, houdt de bal heel dicht bij zich en is zeer wendbaar in de krappe ruimtes. Daarnaast is hij vooral snel op de eerste meters en heeft een behoorlijke snelheid over de lange afstanden.


Hier zie je Trésor in het shirt van Willem II. Je merkt direct dat hij zeer wendbaar is en de bal dicht aan zijn (rechter)voet kleeft.


Weer komt hij naar het centrum, in de vrije zone in de defensieve driehoek van de tegenstander.


Nog steeds heeft hij de bal kort aan de voet waardoor hij individueel voor aanvallende dreiging kan zorgen. Doordat hij de bal dicht aan zijn voet kan houden, kan hij snel wisselen van richting en snel anticiperen op wisselende situaties.

Trésor neemt graag wat risico aan de bal, vooral met zijn passes. Hij heeft een geweldige visie en houdt ervan om te spelen met “doorsteekpasses”. Omdat hij er vaak voor kiest om erg moeilijke passes te spelen, is het slagingspercentage niet erg hoog, maar als ze werken, zijn ze gewoon fantastisch. Zijn balverdeling is over het algemeen erg goed en hij kan prima switchen naar rechts. Als laatste vermelding is zijn besluitvorming (in de eindfase) meestal goed.


Hier vallen twee dingen op. Hij kijkt verder dan de eerste lijn. Als tweede durft hij de moeilijke passing (zeer zuiver) ook te geven…


Waardoor Heynen hier een prachtig doelpunt kan maken.

Trésor is nooit de sterkste speler geweest, Maar als ik hem vergelijk met zijn periode uit Nederland, heeft hij vooral veel spiermassa gewonnen in zijn bovenlichaam. In zijn duels doet hij het redelijk goed, vooral door zijn lage zwaartepunt en goede behendigheid. Voor zijn tegenstanders is het gewoon heel moeilijk om schouder-aan-schouder-duels aan te gaan, aangezien hij zeer wendbaar is met de bal aan de voeten.


Met dit voorbeeld wil ik aanhalen dat hij ook de stilstaande fases voor zijn rekening neemt. En tot in de perfectie uitgevoerd. Hier ‘scant’ hij hoe de tegenstander staat.


Hij legt de bal perfect op het hoofd van de inlopende Onuachu die kan scoren. De connectie tussen Onuachu en Trésor is uitstekend. Dit is ook een onderdeel van het succes van dit KRC Genk, op dit moment!

Werkpunten:

- Wanneer het minder gaat met het team, zie je Trésor ook volledig verdwijnen uit de wedstrijd. Hij lijkt vaak nogal nonchalant (of zelfs een beetje lui) bij het verdedigen. We zien al een kleine verbetering in vergelijking met zijn periode uit Nederland, maar dit is (volgens mij) toch de oorzaak van zijn iets “latere ontdekking”. Deze mentale kwestie heeft zeker nog een boost nodig om een succesvolle carrière bij een club uit de top 5 van de wereld uit te bouwen.

- Meer gebruik maken van zijn linkse voet ( voornamelijk bij een individuele actie). Ondanks dat zijn rechtse voet uitstekend is, blijft hij toch (deels) voorspelbaar voor de tegenstander. Wat wel beetje vreemd is, is dat hij wel kan passen en scoren met zijn linkse voet.

- Kiest soms de moeilijkste oplossing, terwijl hij met een iets gemakkelijkere meer rendement kan bekomen.

Conclusie:
Ik denk dat Mike Trésor de kwaliteiten heeft om naar een team te gaan dat vecht voor Europa League-plekken in een van de topcompetities maar vooral een club dat zeer graag aanvallend voetbal speelt. In zijn huidige rol heeft hij behoorlijk wat vrijheid om rond te dwalen en ik hoop dat hij die aanvallende vrijheid kan behouden. Mike Trésor kan momenteel geweldige statistieken voorleggen, maar dit heeft (volgens mij) ook deels te maken met de kwaliteiten van Paul Onuachu. Trésor wordt al meerdere keren gelinkt aan Stade Rennes. Zeer nieuwsgierig hoe zijn verdere carrière zal verlopen. Maar laten we nu nog eerst even genieten van de Trésor’s kwaliteiten in onze Jupiler Pro League.