KAA Gent reageert op kritiek indianenvlag: ‘Brengt ons geen stap verder’

KAA Gent reageert op kritiek indianenvlag: ‘Brengt ons geen stap verder’

16-12-2022 16:45
17

Auteur en theatermaker aan de KASK School of Arts, Chokri Ben Chikha, heeft kritiek op het logo van KAA Gent. Het is niet de eerste keer dat de indiaan in opspraak komt, maar de Buffalo’s gaan de dialoog niet uit de weg.

Ben Chikha stelt vragen bij het logo van KAA Gent. “We stelden ons vragen rond ‘de indiaan’: vanwaar komt die, en is die nog van deze tijd? Zeer weinig supporters of Gentenaars kennen de oorsprong van het beeld. Dat doe ik juist uit liefde voor Gent en zijn voetbalclub.”

In de VS worden zo’n logo’s geschrapt. “In de Verenigde Staten zijn dergelijke afbeeldingen en termen als ‘Redskins’ al geruime tijd uit den boze. De Native Americans hebben een genocide meegemaakt en verdienen respect én erkenning”, citeert Het Nieuwsblad.

Het logo komt van Buffalo Bill and his Wild West Show Gent. De studenten die lid waren van KAA Gent en de circusshow zagen namen de kreet van Bill over. Vervolgens kwam er een vlag en dan werd het logo gemaakt. “Dat is precies de essentie”, zegt Wim Beelaert van de KAA Gent Foundation.

De indiaan is aldus een deel van de fans. “De indiaan is het logo van de club geworden omdat hij via de fans van KAA Gent deel is geworden van de clubiconografie. En in 1972 is bij de vernederlandsing van de club de indiaan ook het officiële logo geworden.”

KAA Gent gaat een discussie ook niet uit de weg, maar wil het logo niet veranderen. “Dit logo is boeiend als startpunt van een discussie rond diversiteit en identiteit. Cancelen brengt ons geen stap verder in dit debat.”