Reconstructie: zo wakkerde 'extreem respectloos' Oranje het Argentijnse vuur aan

Reconstructie: zo wakkerde 'extreem respectloos' Oranje het Argentijnse vuur aan

12-12-2022 08:46
16

Een interview van Louis van Gaal met de NOS, drie dagen voor de kwartfinale van het WK tegen Argentinië, was de basis voor de Argentijnse woede richting het Nederlands elftal. Dat schrijven het Algemeen Dagblad en De Telegraaf in een reconstructie van de veldslag in Lusail.

Half Nederland - en de wereld - moet nog bekomen van de sensationele kwartfinale tussen het Nederland en Argentinië. Oranje leek als een rode lap op een Argentijnse stier te werken en al tijdens de wedstrijd liep het uit de hand, mede door het warrige fluiten van scheidsrechter Mateu Lahoz. Wat opviel: onder meer Lionel Messi was zeldzaam opgefokt.

Inmiddels worden de puzzelstukjes gelegd over de reden van de Argentijnse frustraties. Van Gaal speelde er een grote rol in. In een zeven minuten durend interview met de NOS, drie dagen voor de kwartfinale, sprak de bondscoach vrijuit over de Argentijn en Messi. 'Messi die niet meedoet bij balverlies? Geen teamspeler? Geen bal geraakt in 2014? Nederland beter in strafschoppen dan Argentinië?', somt het Algemeen Dagblad.

Meerdere uitspraken van Van Gaal werden door de Argentijnen uit de context gehaald, ofwel verkeerd begrepen, en breed uitgemeten. Het was een gigantische bron van ergernis, die tijdens en na de wedstrijd het kookpunt bereikte. Messi liep na de wedstrijd naar Van Gaal en wees de bondscoach erop dat hij zijn mond moest houden. Doelman Emiliano Martínez ging met ontbloot bovenlijf los en verklaarde dat hij op zijn telefoon een hele lijst had met allerlei 'respectloze uitspraken' vanuit Oranje-hoek over Argentinië, aldus De Telegraaf.

Lionel Scaloni, bondscoach van Argentinië, erkende na afloop dat het vuur was aangewakkerd bij Messi en zijn ploeggenoten. "Ik denk dat Leo zich geraakt voelde door de woorden van Van Gaal. Hij zei dat we met een man minder zouden spelen zonder bal, maar Messi liet zien wie de beste aller tijden is. Wij zijn blij dat we hem bij ons hebben."

Vrijwel alles wat uit de Nederlandse monden kwam, werd door de Argentijnen opgevat als extreem respectloos. 'Het is het slotstuk van een wekenlange mediashow die de wereld veroverde. Van Gaals mediaoptredens boeiden, irriteerden en inspireerden. Maar de coach die elk detail op orde wilde hebben, zowel binnen Oranje als richting de boze buitenwereld, overspeelde daarbij óók zijn hand', aldus het AD.