Anderlecht wacht stevige straf door gedrag van fans: “Wat konden wij meer doen?”

Anderlecht wacht stevige straf door gedrag van fans: “Wat konden wij meer doen?”

07-12-2022 08:00
16

Mogelijk moet RSC Anderlecht het binnenkort twee matchen zonder fans doen. Dat is de sanctie die paars-wit moet vrezen voor de ongeregeldheden op het veld van Standard. Bij Anderlecht rekenen ze op de redelijkheid van de Disciplinaire Raad en dat de straf uiteindelijk zal meevallen.

Anderlecht moest zich dinsdag verdedigen voor het gedrag van zijn fans in Luik. Nadat de aanhang van paars-wit een paar keer vuurwerk en rookbommen op het veld had gegooid, werd de match tegen Standard definitief gestaakt. Meteen daarna kreeg Anderlecht van de Pro League al een boete van 50.000 euro. Het Bondsparket wil Anderlecht nu ook vier matchen (twee uit en twee uit) achter gesloten deuren laten spelen, waarvan twee effectief.

Bij Anderlecht is men van oordeel dat een kleine groep het verziekt voor de grote meerderheid. Anderlecht zou door het spelen zonder fans ook 750.000 euro mislopen via ticketing en catering. "Dat zou ook een signaal zijn waarbij u de macht in handen geeft van een kleine minderheid die de boel willen verzieken", noteerde Het Laatste Nieuws uit de mond van Thibault Dochy, de legal officer van Anderlecht, die de club verdedigde voor het Bondsparket.

Volgens Anderlecht nam de club vooraf de maximale veiligheidsmaatregelen om wangedrag te vermijden, maar is het gebonden aan de regels. Zo had Anderlecht liever strenger gefouilleerd, maar is dat wettelijk niet mogelijk. "Om het met de woorden van de CEO van de Pro League, Lorin Parys te zeggen: 'de objecten worden in alle lichaamsholtes verstopt'. Daarom stel ik u, leden van de disciplinaire raad de vraag: wat hadden wij als club méér kunnen doen om dit te voorkomen?"

Anderlecht kreeg volgens de krant geen antwoord op die laatste vraag. Het pleitte nadien nog voor een straf zonder uitstel en die alleen opgaat voor matchen op verplaatsing. Verwacht wordt dat de disciplinaire raad voor de hervatting van de competitie een definitieve straf zal uitspreken in deze zaak.