Portugal walst over Zwitserland, Ronaldo-vervanger Ramos met een hattrick

Portugal walst over Zwitserland, Ronaldo-vervanger Ramos met een hattrick

06-12-2022 21:54
6

Portugal heeft dinsdagavond zeer overtuigend afgerekend met Zwitserland: 6-1. Gonçalo Ramos, die de gepasseerde Cristiano Ronaldo mocht vervangen, kroonde zich met een hattrick tot man van de wedstrijd. Komende zaterdag wacht Marokko in de kwartfinale.

Fernando Santos, de bondscoach van Portugal, verraste een uur voor de wedstrijd met zijn opstelling. Daarin was geen plaats voor Ronaldo, die na zijn wissel in het groepsduel met Zuid-Korea (2-1 nederlaag) al voor de nodige irritaties zou hebben gezorgd bij Santos. 

Zonder Ronaldo en met Ramos begon Portugal flitsend aan de wedstrijd. Al na zeventien minuten spelen was het raak. De 21-jarige Benfica-spits schoot snoeihard raak uit de draai. Zwitserland-doelman Yann Sommer kon de bal alleen maar horen. De inmiddels 38-jarige voetbalveteraan Pepe tekende ruim een kwartier later met een kopbal voor de 2-0.

Een derde treffer voor rust bleef Zwitserland, dat op een aardige vrije trap van Xherdan Shaqiri vrijwel niets klaar wist te spelen, bespaard. Na de interval gingen de Portugezen vrolijk door met scoren. Ramos maakte in de 51e minuut een sluwe spitsengoal uit een voorzet van Diogo Dalot, waarna linksback Raphaël Guerreiro slechts drie minuten later na een flitsende aanval voor de 4-0 zorgde. 

Manuel Akanji maakte na een klein uur spelen de eretreffer, maar leidde daarmee allesbehalve een Zwitserse comeback in. Blikvanger Ramos zorgde in de 69e minuut namelijk alweer voor zijn derde treffer van de avond: 5-1. Het is tevens de eerste hattrick op het WK. 

Ronaldo valt in op vraag van publiek 
Santos bracht na nadrukkelijk aandringen van het uitzinnige Portugese publiek nog Ronaldo. Hij werd niet meer gevaarlijk, maar collega-invaller Rafael Leão wel. De aanvaller vond op prachtige wijze het net met een geplaatst schot. Voor Zwitserland zit het WK er nu op. Portugal stoot door naar de kwartfinales, en treft daarin Marokko, dat eerder won van Spanje. Dat duel is zaterdag om 16.00 uur.