Duitsland wint wel, maar moet net zoals de Belgen de koffers pakken in Qatar

Duitsland wint wel, maar moet net zoals de Belgen de koffers pakken in Qatar

01-12-2022 21:57 Laatste update: 22:06
3

Na België zal nog een topland het WK vroegtijdig verlaten: Duitsland ligt eruit. Niet omdat het zelf niet wist te winnen van Costa Rica, maar omdat Japan stuntte tegen Spanje. Duitsland gaat samen met Costa Rica naar huis. Duitsland haalde het donderdag met 4-2. 

Spanje en Duitsland waren de gedoodverfde favorieten voor deze groep, maar beide landen wisten hun plek in de volgende ronde niet al in de eerste twee wedstrijden veilig te stellen. Daardoor werd Groep E wellicht de spannendste groep van het WK.

Want zowel Spanje, Duitsland, Japan als Costa Rica is in de laatste poulewedstrijd zowel virtueel doorgeweest als uitgeschakeld. Duitsland kwam na een kwartier op voorsprong door Serge Gnabry. Aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht, omdat Spanje amper een minuut later de leiding greep tegen Japan. De groep ontspoorde volledig in de tweede helft. Japan draaide het in de beginfase van de tweede helft volledig om tegen Spanje, terwijl Costa Rica, dat daarvoor vrijwel nergens aanspraak op maakte, vrijwel uit het niets gelijkmaakte.

En toen Costa Rica er ook nog op sensationele wijze 2-1 van maakte, dreigden Spanje én Duitsland naar huis gestuurd te worden. Alleen een wonder kon Duitsland nog van de ondergang redden en hoewel de ploeg van Hansi Flick de bovenliggende partij was, leek het lange tijd overdonderd door de voorsprong van Costa Rica.

Met wat geluk maakte Kai Havertz, nadat Costa Rica-doelman Keylor Navas zich tot nationale held kroonde met een cruciale redding, er alsnog 2-2 van, waarna diezelfde Havertz in de slotfase Duitsland de voorsprong bracht. Het ging echter niet alleen om de winst, maar vooral om het aantal gemaakte doelpunten, waardoor de angst bij Spanje flink toegeslagen zal zijn. Omdat het doelsaldo van Spanje vele malen beter was, moest Duitsland hopen dat Spanje gelijkmaakte tegen Japan.

De late goal van Niclas Füllkrug dreigde afgekeurd te worden vanwege buitenspel, maar telde uiteindelijk toch, maar omdat Spanje niet gelijk wist te maken, wist Duitsland al snel dat een stunt niet realistisch was. En dus strandt de ploeg van Flick al in de groepsfase.