Kroatië in een notendop: tweevoudige WK-medaille met unieke Gouden Bal Modric

Kroatië in een notendop: tweevoudige WK-medaille met unieke Gouden Bal Modric

01-12-2022 11:00

Laat ons nog steeds hopen op zeven, maar al zeker drie tegenstanders kijken de Rode Duivels in de ogen op het WK in Qatar. Onder het motto 'keep your friends close, keep your enemies closer' stelt VoetbalPrimeur.be ze graag eventjes kort voor. In een derde en hopelijk geen laatste notendop: Kroatië.

Identikit van Canada
Aantal WK-deelnames: 6
Resultaten op een WK: 12W - 5G - 8V
Huidige FIFA-ranking: 12e
Topschutter aller tijden: Davor Suker (45) (huidige generatie: Ivan Perisic, 32)

Hun weg richting het WK
Dat Kroatië aanwezig is in Qatar, voelt helemaal niet aan als een verrassing. Logisch, want sinds hun onafhankelijkheid slaagde het land er op zeven beurten slechts één keer niet in om zich te plaatsen voor de wereldbeker. Dat gebeurde in 2010 in Zuid-Afrika. Ook nu weer plaatsten de Balkan-boys zich behoorlijk vlot. Nochtans was het even schrikken, toen op de openingsspeeldag van de kwalificatie met 1-0 verloren werd bij Slovenië. Nadien zette Kroatië dat echter recht met een knappe 23 op 27, al bleek de tegenstand met Cyprus, Malta, Rusland en Slovakije nu ook weer niet buitenaards ... 

Sterspeler
Zelfs de die-hard supporters van Hajduk Split zullen het schoorvoetend toegeven: klasse loopt er voldoende rond, maar Luka Modric blijft buiten categorie. Doorgebroken bij Dinamo Zagreb (de aartstrivaal van Hajduk), groot geworden bij Tottenham Hotspur, tot legende uitgegroeid in Madrid. Bij zowel De Koninklijke als het nationale elftal vervult Modric de rol van onmisbare metronoom. In het tijdperk Messi-Ronaldo is hij de enige die de Gouden Bal ook een keertje wist te veroveren. Die prestatie spreekt boekdelen.

De bondscoach
Zijn strepen verdiende hij voornamelijk in eigen land en het Midden-Oosten, alleen al daarom lijkt het WK in Qatar een ideale bestemming voor hem. Wat het ook wordt, Zlatko Dalic zal in Kroatië altijd te boek blijven staan als volksheld na de historische (verloren) finale in 2018. Er stroomt overigens ook Bosnisch bloed door zijn aderen. Dalic staat daarnaast bekend als een vrome christen: voor, maar ook tijdens de wedstrijd kan je hem vaak gebedjes zien prevelen.

Belgische connectie
Ook het Belgische voetbal houdt goede herinneringen over aan Kroatische voetballers, maar in de huidige selectie is de inbreng eerder schaars. Slechts eentje doet nog een belletje rinkelen, al klinkt dat belletje wel nog bijzonder luid. Hoewel het inmiddels al een decennium geleden is dat Ivan Perisic furore maakte bij Club Brugge, zit hij nog altijd vers in het geheugen. De karakteristieke overstap, zijn tweevoetigheid én scorend vermogen: in het buitenland heeft de vleugelaanvaller die troeven enkel verstevigt. Na passages bij onder meer Bayern München en Internazionale zit Perisic nu bij een andere grootmacht, Tottenham Hotspur.

Uitsmijter
Ondanks hun jeugdig bestaan heeft Kroatië al een rijke geschiedenis op het WK. Toch speelt één statistiek hen parten: als ze hun eerste wedstrijd niet wonnen, slaagden de Kroaten er nog nooit in om de knock-out-fase te bereiken. Laat die vaststelling het Duivelse vuur aanwakkeren!