Lessen na België–Canada: Van San Thibaut over gebrek aan vuur & een positieve noot

Lessen na België–Canada: Van San Thibaut over gebrek aan vuur & een positieve noot

23-11-2022 22:42 Laatste update: 24-11-2022 16:50
8

Woensdag zijn de Rode Duivels aan hun WK begonnen. Tegen Canada begonnen de Belgen moeizaam, maar ze wonnen wel met drie punten. Wat moeten we onthouden van de openingsmatch. VoetbalPrimeur.be praat je bij. 

San Thibaut
Toen Simon Mignolet dit seizoen Europees uitblonk, was iedereen in België terecht lovend voor de doelman van Club Brugge. Toch stelde haast ook iedereen dat Thibaut Courtois gewoon de nummer één van België moest blijven. Logisch, want mede dankzij El Muro won Real Madrid dit jaar de Champions League. Woensdag bewees Courtois nog maar eens zijn waarde voor België. Na een tussenkomst van de VAR vond ook de scheidsrechter dat Yannick Carrasco handspel maakte in de eigen zestien. Alphonso Davies kreeg zo dé kans om het eerste doelpunt van Canada ooit op een WK te maken, maar de speler van Bayern München geraakte niet voorbij Courtois. Niet voor de eerste keer was de man uit Bilzen de Redder des Vaderlands. 22 pogingen van Canada raakte uiteindelijk niet voorbij Courtois.

Invallers met vuur
De eerste helft van de Rode Duivels deed pijn aan de ogen. Geen grinta, te traag, te voorspelbaar. Roberto Martinez kon aan de rust gerust meer dan één speler vervangen. De bondscoach hield het uiteindelijk bij twee vervangingen. Youri Tielemans en Yannick Carrasco bleven achter in de kleedkamer. Amadou Onana en Thomas Meunier kwamen tussen de lijnen. Het duo bracht niet meteen beter voetbal, maar pakte het duidelijk steviger aan. Binnen de tien minuten hadden Onana en Meunier geel en bleven daarna met het mes op de keel spelen. Het was wat België (even) nodig had.

Een keer geen patron De Bruyne
Kevin De Bruyne behoort tot de beste middenvelders ter wereld. Misschien is hij in normale doen misschien wel de beste van de klas. Helaas voor België had KDB woensdag een mindere dag. Vooral in de eerste helft koos De Bruyne opvallend vaak voor de foute optie. De Bruyne was ook zichtbaar geïrriteerd over wat er zich afspeelde in het Ahmad Bin Ali Stadium. Na de rust kwam De Bruyne er iets beter door en dan vooral na de invalbeurt van Leandro Trossard. Nu stond er eindelijk iemand met diepgang op het veld. Niet onbelangrijk om te hebben voor een speler als De Bruyne.

Batshuayi zal nooit een Lukaku zijn
Het plan A van Roberto Martinez is al jaren Romelu Lukaku, maar de vaste spits van de Rode Duivels speelde dit seizoen nog maar één keer een volledige match uit. De voorbije weken was het al duidelijk dat Lukaku de openingsmatch van het WK zou missen. Martinez moest dus voor een ander plan kiezen. Zoals gebruikelijk koos de Spanjaard voor Michy Batshuayi. De spits van Fenerbahçe speelde een typische Batshuayi-match. Waar Romelu Lukaku graag beukt tegen een verdediging, houdt Batshuayi het liever bij de kat uit de boom kijken. De pure duelkracht van Big Rom heeft zijn concullega niet en het altijd attent zijn ontbreekt. Toch deed Batshuayi ook weer wat we van hem gewend zijn bij de Rode Duivels, scoren. Uiteindelijk toch het belangrijkste voor een spits. Voor Batshuayi was het alweer zijn 27e interlandgoal in 49 caps.

Drie punten meer dan Argentinië en Duitsland
Zullen we dan maar afsluiten met een positieve noot. De eerste drie punten voor de Belgen op het WK zijn binnen. Van drie punten kunnen bijvoorbeeld Argentinië en Duitsland voorlopig enkel dromen. Ook die landen uit de top elf van de FIFA-ranking kenden een lastige eerste partij in Qatar en sterker nog, ze begonnen met een nederlaag aan het toernooi. De Rode Duivels zijn nu ook alleen groepsleider in groep F, want Marokko en Kroatië hielden het eerder op de dag bij 0-0. Zondag kunnen de Rode Duivels zich al plaatsen voor de volgende ronde mits winst tegen Marokko. Wat een heerlijke gedachte na een avond vol bibberen en met het hoofd schudden.