Voetbalgeweld in Indonesië al langer probleem: 'Toen vielen er 2 doden'

Voetbalgeweld in Indonesië al langer probleem: 'Toen vielen er 2 doden'

02-10-2022 17:15

De Indonesische voetballer Ezra Walian speelde een week geleden nog tegen Arema FC in het Kanjuruhan stadion, waar zaterdagavond een enorme ramp plaatsvond. Zeker 174 mensen kwamen om het leven tijdens rellen na afloop van het duel met aartsrivaal Persebaya Surabaya

Walian speelt zelf in Indonesië voor Persib Bandung. Hij vertelt bij Goedemorgen Eredivisie over zijn ervaringen met supportersgeweld in het land. "Op 17 juni zijn er bij een wedstrijd van onze club ook twee mensen overleden. Ook vanwege verdrukking omdat er te veel supporters in het stadion waren die geen ticket hadden. Ik heb het zelf dus ook meegemaakt. Mijn vriendin was er ook bij. Tijdens de warming-up zag ik haar niet, toen dacht ik al een beetje: wat is er gaande? Na de wedstrijd hoor je wat er is gebeurd, dat kan je dan bijna niet geloven."

Het ging helemaal mis na afloop van de 2-3 zege van Persebaya op Arema. Zo'n drieduizend fans kwamen het veld op, waarna de politie traangas inzette. De meeste slachtoffers werden onder de voet gelopen in de paniek die ontstond. 34 mensen overleden al in het stadion, de rest onderweg naar of in het ziekenhuis. Onder de doden zijn ook twee agenten van de Nationale Politie. Het is de verwachting dat het dodental nog verder oploopt dan 174. Er liggen nog meer dan honderd mensen in het ziekenhuis, en een aanzienlijk deel verkeert in kritieke toestand.

De Indonesische regering heeft de volledige voetbalcompetitie voorlopig stilgelegd in afwachting van het onderzoek. Volgens de minister van Veiligheid zaten er te veel mensen in het stadion. De politie had geadviseerd om alleen fans van de thuisploeg toe te laten, aangezien de derby als een risicowedstrijd geldt. In tegenstelling tot eerdere berichten, lijkt dat advies wel te zijn opgevolgd.