Stadiondrama in Indonesië: zeker 129 mensen komen om bij massale rellen

Stadiondrama in Indonesië: zeker 129 mensen komen om bij massale rellen

02-10-2022 10:00
8

Een wedstrijd in de Indonesische stad Malang is zaterdag uitgelopen op een drama. Er braken massale rellen uit, waarbij zeker 129 mensen om het leven zijn gekomen. Onder de slachtoffers zijn ook twee politieagenten. Zo'n 180 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Het ging mis na afloop van het duel tussen aartsrivalen Arema FC en Persebaya Surabaya (2-3). Duizenden supporters van beide teams bestormden het veld en de politie moest traangas inzetten om de menigte uiteen te drijven. Volgens de politie kwamen de meeste mensen om in het gedrang op het veld en door zuurstofgebrek. Op beelden is ook te zien dat er brandschade is op de tribunes en dat vernielde politieauto's omver zijn geworpen.

De autoriteiten hebben de Indonesische competitie voor minimaal één week stopgezet. President Joko Widodo eist eerst een grondig onderzoek naar de veiligheid rond voetbalwedstrijden. De politie had vanwege de rivaliteit al geadviseerd om alleen fans van de thuisploeg toe te laten en niet 's avonds maar overdag te spelen. Waarom die adviezen niet zijn opgevolgd, is niet duidelijk. Bovendien zouden er meer fans aanwezig zijn geweest, dan de 30.000 plaatsen die het Kanjuruhan stadion doorgaans biedt.