De klas van 2005: twee piepkuikens van Club Brugge bij top-60 grootste talenten

De klas van 2005: twee piepkuikens van Club Brugge bij top-60 grootste talenten

28-09-2022 14:00 Laatste update: 15:54
5

Club Brugge zit sinds enkele jaren stevig op de Belgische troon. Niet alleen rijgt Blauw-Zwart het zilverwerk en de knappe Europese prestaties aan elkaar, bovendien zet het ook op jeugdwerking flinke stappen voorwaarts. Een rangschikking van The Guardian onderstreept die opmars nogmaals.

Het is een jaarlijkse gewoonte geworden, de top-60 van beste zestienjarigen die The Guardian rond deze periode uitbrengt. In deze editie gaat de Britse kwaliteitkrant op zoek naar de zestig meest veelbelovende jongelingen die geboren zijn in 2005. Twee spelers uit de Jupiler Pro League hebben een plekje kunnen bemachtigen: Noah Mbamba en Antonio Nusa. Zij komen allebei uit voor Club Brugge.

Mbamba stak onder Philippe Clement al enkele keren zijn neus aan het venster. Onze landgenoot wordt omschreven als klasbak pur sang. Onder Carl Hoefkens is hij even van de oppervlakte verdwenen, maar het valt te verwachten dat Mbamba snel weer opduikt. The Guardian herinnert zich zijn Champions-League-debuut nog. ‘Momenteel wisselt hij nog af tussen het eerste elftal en de belofteploeg’, schrijft het dagblad. ‘De controlerende middenvelder, die ook achterin uit de voeten kan, heeft indruk gemaakt met zijn kracht, in het bijzonder met de bal aan de voet, met zijn snelheid en met zijn dribbelvaardigheid.’ Tot op heden werkte Mbamba toch al 25  duels af in de hoofdmacht van Club.

Ook leeftijdsgenoot Nusa krijgt de schijnwerpers op zich gericht.  Onlangs ging zijn naam nog de voetbalwereld rond, toen hij zich op het veld van FC Porto kroonde tot één van de jongste doelpuntenmakers ooit op het kampioenenbal. ‘Dat was hoegenaamd geen verrassing voor zij die het pareltje al volgen sinds zijn doorbraak bij Stabaek’, staat te lezen in The Guardian. Pas een jaar geleden maakte Nusa de overstap naar Brugge, voor drie miljoen euro. ‘Dit seizoen beloofde hij om een vaste waarde te worden in de selectie. Die belofte is hij nagekomen’, klinkt het tot slot.