De Anderlecht-boon (?) van Martinez: kwart van zijn debutanten droeg paars en wit

De Anderlecht-boon (?) van Martinez: kwart van zijn debutanten droeg paars en wit

24-09-2022 11:40 Laatste update: 25-09-2022 16:45
162

Pas achttien jaar jong is hij, Zeno Debast, maar sinds donderdag mag hij zich Rode Duivel noemen. Roberto Martinez zorgde voor een halve verrassing door het toptalent van RSC Anderlecht op te roepen én meteen te laten starten. Vanuit bepaalde hoeken wordt de bondscoach een voorliefde voor paars-witte spelers verweten. Maar is dat ook echt zo? VoetbalPrimeur.be tracht het te onderzoeken door de debutanten onder Martinez onder de loep te nemen.

Wat in de eerste plaats al vaststaat, is dat Anderlecht het voorbije decennium niet bepaald een hoofdrol heeft gespeeld in de Duivelse successen. Tegen Wales was het pas voor de eerste keer in elf jaar tijd dat de Belgische recordkampioen nog eens twee (of meer) spelers afleverde in de basiself van de nationale ploeg. Debutant Debast kreeg steun van Jan Vertonghen, sinds deze zomer ook een Brusselaar.

Hoe zit het met de andere jongens die Martinez voor het eerst opriep sinds zijn aanstelling? Zijn paars en wit daar ook de doorslaggevende kleuren? In totaal toverde de Spanjaard tijdens zijn bewind al 32 witte konijnen uit zijn hoge hoed. Van Youri Tielemans tot Wout Faes, het is duidelijk dat de Rode Duivels de voorbije jaren wel wat vers bloed hebben gekregen, hoewel de basiself vaak erg herkenbaar blijft.

De 32 debutanten onder Martinez:
Alexis Saelemaekers, Zinho Vanheusden, Leandro Trossard, Jérémy Doku, Christian Kabasele, Thomas Foket, Birger Verstraete, Youri Tielemans, Yari Verschaeren, Elias Cobbaut, Anthony Limbombe, Hans Vanaken, Brandon Mechele, Koen Casteels, Timothy Castagne, Benito Raman, Hendrik Van Crombrugge, Sebastiaan Bornauw, Joris Kayembe, Dodi Lukebakio, Hannes Delcroix, Charles De Ketelaere, Matz Sels, Albert Sambi-Lokonga, Arthur Theate, Dante Vanzeir, Orel Mangala, Siebe Van der Heyden, Amadou Onana, Loïs Openda, Wout Faes en Zeno Debast .

Een indrukwekkend lijstje aan jong talent, van wie sommigen zich nu een vaste waarde mogen noemen in de Duivelse selectie of zelfs basisploeg. Maar hoeveel daarvan speelden bij Anderlecht toen hun eerste oproepingsbrief in de bus viel? Acht stuks, zo blijkt. Bij Saelemaekers, Doku, Tielemans, Verschaeren, Cobbaut, Van Crombrugge, Delcroix en nu dus Debast was dat het geval. 8 op 32, dat is exact een kwart, herinneren wij ons nog uit de wiskundeles.

Dat is best een grote verhouding in het voordeel van Anderlecht, dat zeker. Bovendien speelt de perceptie de criticasters misschien ook wel in de kaart. Ook onder meer Bornauw, Lukebakio en Raman hebben immers een paars-wit verleden of heden, maar vierden hun debuut bij de Duivels als lid van een andere club. En Sambi Lokonga werd wel al opgeroepen als Anderlecht-discipel, maar kon pas op speelminuten rekenen na zijn transfer naar Arsenal FC.

Tot slot nog de meest gevoelige vergelijking, die met Club Brugge. Met Martinez aan het roer mocht Blauw-Zwart slechts op de helft van het aantal debutanten van Anderlecht verheugen. De Ketelaere, Limbombe, Mechele en Vanaken verdedigden de voorbije jaren de Brugse trots. Dat mag je best opvallend noemen, zeker gezien de hoogconjunctuur die de regerende landskampioen recent genomen heeft. Doorbreken pakweg Mats Rits of Noah Mbamba straks die tendens?